Calendar ortodox 18 noiembrie. Sfântul care a murit decapitat pentru Dumnezeu

17.11.2020
Calendar ortodox 18 noiembrie. Sfântul care a murit decapitat pentru Dumnezeu

Calendar ortodox 18 noiembrie. Ziua de 18 noiembrie este marcată în calendartul ortodox de sărbătorirea Sfântului Mucenic Platon, care a dus încă de mic o viață plină de credință și care l-a iubit mereu pe Dumnezeu, până la moarte, dându-și viața pentru el. Afla prin ce a trecut marele Sfânt până i-a venit sfârșitul.

Calendar ortodox 18 noiembrie. Sfântul Platon

Sfântul Mucenic Platon, sărbătorit la 18 noiembrie, s-a născut într-o familie creștină și a fost crescut în bună credință. Încă de mic, el a cunoscut tainele bisericii. Deși era tânăr, nu gândea ca majoritatea, pentru că era înțelept precum un bătrân și vedea lumea cu alți ochi decât copiii de vârsta lui. Acest sfânt i-a învățat pe oamenii pe care i-a întâlnit în drumul său să-l iubească pe Domnul și să cunoască adevărul mereu, să refuze minciuna și închinarea la idoli.

Pentru că îl iubea pe Hristos și a făcut mereu voia lui, Sfântul a fost trimis la judecată și a suferit multe chinuri. Deși a primit propunerea de a se lepăda de Domnul pentru a scăpa viu, a preferat să îndure tot doar de dragul Celui de Sus.

El a răspuns judecătorilor că nimic nu îl poate face să renunțe la iubirea pe care I-o poartă lui Dumnezeu, nici măcar cea mai mare durere trupească.

„Bine mă înveți Agripine ca să mă abat de la moarte spre viață, căci fug de moartea cea veșnică și caut viața cea fără de moarte… Nici focul, nici rănile, nici mânia fiarelor, nici tăierea mădularelor nu mă vor despărți pe mine de Dumnezeul cel viu; pentru că nu iubesc veacul acesta de acum, ci pe Hristosul meu, Care pentru mine a murit și a înviat”, a spus Sfântul Mucenic Platon în momentul în care a fost prins de necredincioși și dus la judecată.

La porunca ighemonului Agripin Sfântul Mucenic Platon a fost ars cu bucăți de fier încins și a fost lăsat 18 zile fără mâncare și apă. După aceste îndelungi suferințe, ighemonul a poruncit să i se taie capul și trupul său să fie aruncat în foc cu smoală și untdelemn încins.

Tot la data de 18 noiembrie, în calendarul ortodox 2020 mai este pomenit Sfântul Mucenic Zaheu, diaconul Bisericii Gadiri.

Troparul Sfântului Mucenic Platon şi al Sfântul Mucenic Roman, diaconul

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.