Spiritualitate

Calendar ortodox 18 octombrie 2020. Sărbătoare cu cruce neagră

Calendar ortodox 18 octombrie 2020. Mâine este sărătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, fiind prăznuit Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Calendar ortodox 18 octombrie 2020. Este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși

Sfântul apostol și Evanghelist Luca s-a născut în Antiohia, fiind din neam sirian. Acesta a studiat medicina și arta, iar credinâa în Dumnezeu l-a adus la Ierusalim unde a devenit apostol al Domnului Iisus. Potrivit cărților sfinte, el și Cleopa l-au întâlnit pe Domnul înviat pe drumul spre Emaus (Luca 24).

După Pogorârea Duhului Sfânt, Luca se reîntoarce în localitatea s anatală, după care merge la Roma cu Sfântul Apostol Pavel. Acolo cei doi convertesc mulți evrei și păgâni la credinșa creștină. Sfântul Luca scrie mai apoi o Evanghelie, la presiunea tuturor creștinilor pe care îi convertise. Potrivit mai multor dovezi, aceasta se întâmpla în jurul anului 60 d.Hr., iar conform altora în jurul anului 80 d.Hr.

După aceasta Sfântul Apostol și Evnaghelist Luca propovăduiește Evanghelia de-a lungul Galiei, Italiei, Dalmației, Macedoniei și altor regiuni, cum ar fi Ahaia. după ce își termină de scris Evanghelia, unul dintre cei mai iubiți apostoli ai domnului scrie și Faptele Apostolilor, o carte sfântă extrem de apreciată și respectă și în ziua de astăzi.

Spre finalul vieții sale Sfântul Luca merge să propovăduiască la Teba în Egiptul de Sus după Simeon Metafrastul, dar aceasta pare mai degrabă o confuzie cu orașul Teba din Boeotia în Grecia, unde se află mormântul Apostolului. Ajuns la vârsta de 84 de ani,  Luca este torturat în cel mai crunt mod de idolatrii înrăiți care mai apoi îl spânzură de un măslin.

Moaștele Sfântului apostol Luca sunt considerate a fi făcătoare de minuni. Inițial acestea au fost mutate de la Teba la Constantinopol în timpul împăratului Constanțiu (357 d.Hr.), fiul Sfântului Constantin și depuse în Biserica Sfinților Apostoli Andrei și Luca. În timpul împăratului Iustinian I moaștele sale au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli zidită de Iustinian, iar capul sfântului Luca este adus la Roma de sfântul Grigorie cel Mare la sfârșitul secolului al VI-lea.

În 1204, cruciații celei de-a IV-a Cruciade fură moaștele sfântului Luca de la Constantinopol și le aduc la Padova (Italia), unde se găsesc și acum, în biserica Santa Justina din centrul acestui oraș.

Tradiția spune că mormântul sfântului Luca este făcător de minuni chiar și în zilele noastre. În 22 decembrie 1997 la orele 1.30 pm din marmura mormântului sfântului Luca a început să curgă mir. Ziua de 18 octombrie este dedicată în fiecare an Sfântului Apostol Luca.

Acest articol a fost actualizat la: 17 octombrie 2020 22:13

Share
Scris de
Cristina Bosioc