Calendar ortodox 19 ianuarie 2021. Astăzi, în Calendarul Creștin Ortodox este pomenit Sfântul Macarie cel Mare, cunoscut și sub numele de Macarie Egipteanul. El este unul dintre marii Sfinți Părinți ai pustiei, contemporan cu Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Sfântul Macarie era de origine egiptean, dintr-un sat numit Ptinapar, provenind dintr-o familie creștină foarte evlavioasă. Părinții lui l-au silit să se însoare, dar el a fugit de viața lumească și după moartea lor a ales să trăiască viața de pustnic.
Aflat în pustietate, Sfântul Macarie a început să ispitit de diavol prin felurite încercări, dar prin stăruința sa și dragostea cea mare pentru Hristos, a reușit să scape.
Calendar ortodox 18 ianuarie 2021
Sunt foarte multe pilde și minuni pe care acest Sfânt le-a săvârșit în lunga sa viețuire duhovnicească în pustie. Prin unele dintre ele s-a arătat că Sfântul Macarie căpptase de la Hristos putere și asupra morții, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârși învieri.
Se spune că după o oră de rugăciune, Macarie a înviat un om care murise de mai multă vreme. Pur și simplu l-a ridicat din mormânt. Cel înviat, neauzind de Hristos până la moartea sa, a fost botezat de Macarie și făcut ucenic al său. Ucenicul a mai trăit trei ani de la învierea sa din morți.
„Sa ne inchipuim un portretist care, privind cu atentie la chipul imparatului, il picteaza. Daca fata imparatului este indreptata spre pictor si priveste catre acesta, (pictorul) zugraveste usor si bine chipul; daca (imparatul) isi intoarce fata si nu priveste (catre pictor), acesta nu l poate zugravi. In acelasi chip si Hristos, pictorul cel bun, zugraveste numaidecat, in cei ce cred si privesc mereu catre El, un om ceresc, dupa chipul Sau. (Luand ceva) din Duhul Sau, din ipostasul Sau si din lumina cea inefabila, zugraveste (in sufletul acestora) un chip ceresc si il logodeste cu mirele cel bun si bland.
Deci, daca cineva nu priveste totdeauna spre El, dispretuind totul, Domnul nu va putea sa i zugraveasca chipul cu lumina Sa. Se cuvine deci sa privim (totdeauna) catre El, sa credem in El, sa L iubim pe El, sa dispretuim totul si sa luam aminte la El, pentru ca El sa zugraveasca chipul Sau cel ceresc si sa l fixeze in sufletele noastre” (Omilia a XXX a, 4, p. 230).
Acest articol a fost actualizat la: 18 ianuarie 2021 14:54