Connect with us
Calendar ortodox 2 februarie 2021. Este sărbătoare mare cu cruce roșie

Spiritualitate

Calendar ortodox 2 februarie 2021. Este sărbătoare mare cu cruce roșie

Calendar creștin ortodox 2 februarie 2021. Astăzi este sărbătoare mare marcată în Calendarul Creștin Ortodox cu cruce roșie. Sărbătorim Întâmpinarea Domnului prăznuită la 40 de zile de la Nașterea lui Hristos. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă, o îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, când li se face molifta.

Calendar ortodox 2 februarie 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 2 februarie Întâmpinarea Domnului. Este o sărbătoare mare, marcată cu cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. În această zi Mântuitorul a fost dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea că orice nou născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere. Tot atunci se făcea și curățirea mamei. În Templu ei au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocita Ana.

Rugăciunea celor 7 marți care îndeplinește dorințe

Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În momentul în care a ajuns la textul:

„Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a inlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Întâmpinarea Domnului – aducerea pruncilor la biserică la 40 de zile de la naștere

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pilda și la noi. Este vorba despre îndatorirea mamelor de a aduce pruncii la biserica, la patruzeci de zile după naștere. Atunci, preotul le face molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Mama care a născut vine în biserică și îl aduce pe nou-născut ofranda lui Dumnezeu, închinându-l la altar. Preotul ia pruncul din fața ușilor și intră cu el în biserică, zicând:

„Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în biserica Ta cea sfântă!”.

Tradiții și obiceiuri de Întâmpinarea Domnului

Există mai multe tradiții și obiceiuri legate de această zi de mare sărbătoare la români. În credința populară, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de Ziua Ursului. În trecut, copiii erau unși cu grăsime de urs și se credea că astfel copiii deveneau puternici.

Dacă 2 februarie era o zi însorită, se credea că ursul iese din bârlog, își vede umbra, se sperie, intră iar în bârlog și astfel iarna se prelungește cu încă șase săptămâni.

În cazul în care era o zi înnorată, ursul nu-și vedea umbra și rămânea afară prevestind venirea primăverii.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top