Connect with us
Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Începe ziua cu această rugăciune

Spiritualitate

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Începe ziua cu această rugăciune

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021. Sfântul Eftimie cel Mare este pomenit astăzi, iar creștinii ortodocși aprind o lumânare și citesc o rugăciune pentru el. Toți credincioșii ar trebui să știe cine a fost acest Sfânt și cum a fost viața lui.

Troparul Sfântului Cuvios Eftimie cel Mare

Veseleşte-te pustiu care nu rodeai, bucură-te ceea ce nu aveai durere; că bărbatul doririlor Duhului ţi-a înmulţit ţie fii, sădindu-i cu dreapta cinstire de Dumnezeu şi hrănindu-i cu înfrânarea, spre împlinirea faptelor bune. Cu ale cărui rugăciuni, Hristoase Dumne­zeule, mântuieşte sufletele noastre.

Calendar ortodox 19 ianuarie 2021

 „Nu l-am cunoscut mancand ori vorbind cu cineva fara de mare nevoie, afara de sambata si de duminica. Nu l-am vazut pe dansul cumva dormind pe coastele sale, ci uneori sezand putin, iar alteori o franghie spanzurata intr-un colt al acoperamantului chiliei tinand-o cu amandoua mainile, se impartasea putin de somn pentru nevoia firii”, spuneau slujitorii lui.

Calendar ortodox 20 ianuarie 2021

Calendarul ortodox 20 ianuarie 2021 îl menționează pe Sfântul Eftimie cel Mare. Se știe despre acest Sfânt că a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Grațian. S-a născut în Melitina (Armenia), din „pântece sterp și neroditor”.

Numele Sfântului Eftimie cel Mare înseamnă, în limba greacă „voie bună”. La vârsta de 29 de ani a ajuns la Ierusalim și a trăit acolo într-o peșteră, unde a săvârșit mai multe minuni. A hrănit 400 de călători, deși el nu avea pâine nici măcar pentru 10 persoane. Tot Sfântul Eftimie cel Mare a deschis porțile cerului și a tămăduit pământul de nerodire, făcând posibil, prin rugăciune, ca multe femei infertile să poată avea copii.

Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veșnice la vârsta de 97 de ani. A fost un mare apărător al dogmelor bisericești.

Sfinți sărbătoriți pe 20 ianuarie 2021

Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește pe 20 ianuarie pe Sfinții Mucenici Vas, Eusebiu, Eutihiu si Vasilid, Sfinții Mucenici In, Pin si Tim, pe Fericitul Petru Vamesul, pe Sfânta Muceniță Ana, pe Sfinții Mucenici Tira și Agni, pe Evlaviosul împărat Leon cel Mare din Tracia și pe Sfântul Mucenic Zaharia.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top