Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Sfânt sărbătorit de două ori pe an

19.10.2020
Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Sfânt sărbătorit de două ori pe an

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Credincioșii ortodocși îl pomenesc astăzi pe Sfântul Gherasim din Kefalonia și pe Sfântul Mucenic Artemie. Sfântul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) mai este prăznuit și pe data de 16 august. El face parte din familia de nobili bizantini, Notara. Bunicul său, Luca Notara, a fost ultimul prim ministru al Imperiului Bizantin.

Calendar ortodox 20 octombrie 2020

Calendar ortodox 20 octombrie 2020. Astăzi se face pomenirea Sfântului Gherasim din Kefalonia și a Sfântului Mucenic Artemie. Despre cel dintâi se știe că mai este prăznuit și pe data de 16 august. În cele două zile de cinstire, racla cu moaștele sale este purtată în picioare pe deasupra persoanelor suferinde de boli psihice sau demonizate, aducând și astăzi numeroase tămăduiri.

Sfântul Gherasim s-a născut în anul 1508, în satul Trikkala din Peloponez. A fost călugărit în insula Zakintos, ulterior primind Schima Mare în Muntele Athos. A mers la Ierusalim unde a stat timp de 12 ani. În acest timp a fost hirotonit diacon și preot de către Patriarhul Gherman. A petrecut apoi o vreme în Creta și Zakyntos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia, o insulă din sud-vestul Greciei.

Sfântul Artemie

Sfântul Artemie a fost duce al Alexandriei în vremea împăratului Constantin cel Mare (306-337). Și-a întărit credința în Hristos după ce a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci, descoperit lui Constantin, ca semn prin care va ieși biruitor în lupta cu Maxentiu.

În timpul Împăratului Iulian Apostatul (361-363), au fost persecutați mulți creștini, iar Artemie, privind la chinurile sfinților și auzind cum era hulit Hristos, i-a spus lui Iulian:

“Pentru ce, o, împărate, chinuiești fără omenie pe bărbații cei nevinovați și sfinții lui Dumnezeu și îi silești să se depărteze de la dreapta credință?”

La auzul acestor cuvinte, Împăratul Iulian s-a mâniat și a poruncit ca Artenie să fie închis și torturat. Îngerul Domnului I s-a arătat în temniță, l-a întărit în răbdarea chinurilor și i-a adus vindecare de răni în chip minunat.

Calendar ortodox 18 octombrie

Articolul continua dupa publicitate

Troparul Sfântului Mare Mucenic Artemie
Luptând, preafericite, cu chinurile cele de multe feluri, ca un tare diamant ai rușinat pe Paravatul. Căci, de piatra mare zdrobindu-te pentru Piatra Hristos și rănindu-te, ai primit cununa muceniciei, Sfinte Mare Mucenice Artemie. Slava Celui Ce te-a întărit pe tine; Slava Celui Ce te-a încununat; Slava Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.