Connect with us
Calendar ortodox 21 mai 2020. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Spiritualitate

Calendar ortodox 21 mai 2020. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Calendar ortodox 21 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși pomenesc pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, una dintre cele mai importante sărbători pentru credința creștină. Aceștia au o poveste de viață extrem de interesantă și un aport extraordinar în cultura și tradițiile creștine. Află din rândurile de mai jos mai multe detalii despre viața lor.

Calendar ortodox 21 mai 2020. Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfântul Constantin s-a născut pe 27 februarie 272, în cetatea Naissus, astăzi Serbia. După moartea tatătlui său va deveni împărat și va intra în conflict cu Maxențiu, fiul împăratului Maximian care râvnea la funcția lui. Cu o zi înainte de lupta cu Maxențiu, pe cer i se va arăta o cruce luminoasă pe care scria în limba latină: In hoc signum vinces care înseamnă “Prin acest semn vei birui”.

Noaptea i se va arăta în vis Hristos care îl înseamnă să pună semnul crucii pe toate steagurile armatei sale. Prin acest gest, Constantin câștigă acea luptă.

În anul 313, Constantin dă un decret prin intermediul cărora creștinii nu mai sunt prigoniți. Astfel, creștinismul devine o religie permisă în imperiu. De aceea, religia creștină va deveni religie de stat în timpul împăratului Teodosie cel Mare.

În anul 325, mama împăratului pe nume Elena, împărăteasa Imperiului Roman, va ajunge pe pământul Iudeii. Aici adora să meargă la Ierusalim și în Locurile Sfinte. Sfânta Elena a fost de fapt primul pelerin creștin care va merge la Locurile Creștine.

Prin gestul ei va deschide drumul urmat de generațiile ce vor veni de pe țărmul Mării Galileii până la mormântul lui Lazăr. Elena a pus bazele celor mai importante biserici creștine: Biserica Naşterii Mântuitorului din Betleem și Biserica „Pater Noster“ de pe Muntele Măslinilor. Cel mai important lucru pe care l-a făcut aceasta a fost să descopere pe dealul Golgotei crucea pe care Hristos a fost răstignit.

Greco-catolic: Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Romano-catolic: Înălţarea Domnului; Sfântul preot şi însoţitor martir Cristofor Magallanes; Sfânta Elena, mama împăratului Constantin; Sfântul Episcop Eugen de Mazenod

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top