Connect with us
Calendar ortodox 22 noiembrie. Ce sfinți sărbătorim în această zi de duminică

Spiritualitate

Calendar ortodox 22 noiembrie. Ce sfinți sărbătorim în această zi de duminică

Calendar ortodox 22 noiembrie. Ziua de duminică este una sfântă pentru toți credincioșii. În această zi de 22 noiembrie, sunt rememorați sfinții Sfinţii Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia, precum și Sfânta Muceniță Cecilia. Aceștia și-au trăit viața după voia Domnului și au urmat mereu Cuvântul Lui.

Viața sfinților sărbătoriți la 22 noiembrie

Sfinţii Apostoli Filimon, Onisim şi Arhip au trăit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel şi au pătimit pentru Hristos în Kolasia. Din Sinaxar aflăm că, pe când îşi înălţau rugăciunile către Dumnezeu în sfânta biserică, împreună cu alţi creştini, au năvălit asupra lor închinătorii de idol.

Atunci, toată biserica s-a golit, pentru că oamenii au fugit de teamă, și au rămas doar Filimon, Onisim şi Arhip. Păgânii i-au legat şi i-au dus cu forţa la Artoklis, care era brutarul Efesului.  Sfântul Arhip a fost bătut şi străpuns cu cuţitele. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă şi apoi omorât cu pietre. Sfânta Apifia a fost şi ea chinuită şi ucisă cu pietre, printre martori la martiriul lor fiind şi copii, care se îngrozeau de ceea ce vedeau acolo. Ziua de 22 noiembrie este o zi importantă datorită curajului de care au dat dovadă.

Sfânta Cecilia făcea parte dintr-o familie de oameni bogați și cinstiți. Eal-a iubită de mică pe Dumnezeu și a promis că-și va purta toată viața fecioaria. Când mama sa a logodit-o forțat și o îmbrăcat-o mereu în haine frumoase și bijuterii, ea purta pe dedesubt o haină de păr, pentru a se proteja. În noaptea nunții, ea i-a explicat soțului situația și acesta a vrut să vadă îngerul care o păzește pe ea.

Astfel, s-a botezat și el, dar și fratele lui. Când au fost prinşi de prigonitori, ei şi-au mărturisit dreapta credinţă şi au îndurat toate chinurile la care au fost supuşi şi apoi daţi pe mâna lui Maxim ca acesta să-i taie.

Dar, acesta i-a luat acasă şi i-a îngrijit,  a primit şi el credinţa creştinească împreună cu slujiori de-ai săi. Apoi Sfinţii Valerian, Tivurtie şi Maxim au primit coroana muceniciei şi Sfânta Cecilia s-a îngrijit de îngroparea lor. Când ea a fost dusă la judecată, și ea a recunoscut iubirea față de Domnul. A fost chinuită cu foc şi fum trei zile şi trei nopţi, apoi călăul a vrut să-i taie capul cu sabia. A lovit de trei ori dar nu a reuşit să-i taie capul. Credincioşii au adunat sângele cu buretele, iar sfânta a mai trăit trei zile întârind în credinţă pe cei apropiaţi. Este sărbătorită și ea la 22 noiembrie.

Troparul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia Glasul 3

Sfinţilor Apostoli, rugaţi pe Milostivul Dumnezeu ca să dea iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfinţilor Apostoli Filimon, Arhip şi Apifia Glasul 4

Sfinţite Apostole al lui Hristos Filimon, pe cei ce cu credinţă săvârşesc astăzi preasfântă pomenirea ta, izbăveşte-i pe toţi de tot felul de ispite şi de necazuri.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top