Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 24 februarie 2021. Două lucruri pe care creștinii trebuie să le facă astăzi

Este zi de mare sărbătoare miercuri, 24 februarie 2021 când Calendarul Ortodox cinstește Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Anul acesta sărbătoarea pică în zi de miercuri când creștinii postesc și se roagă pentru sănătate.

Calendar ortodox 24 februarie 2021

În fiecare an, pe 24 februarie este cinstită Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Este o sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși de pretutindeni. În această zi, credincioșii se roagă și se abțin de la mâncărurile de dulce, întrucât anul acesta, sărbătoarea pică în zi de miercuri.

Aflați, în cele ce urmează, ce spune Sfânta Evanghelie despre această zi.

Irod, aflat la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus. Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților și îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Ce a făcut Irod de teamă că Sfântul Ioan Botezătorul va învia

Pentru că se temea că Botezătorul ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod nu a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia. Capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Tradiția spune că Sfânta Ioana, femeia dregătorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut. Aceasta e socotită cea dintâi aflare a sfântului cap.

Când este Lăsatul Secului și ce se sărbătorește 

Dupa un timp, un proprietar bogat și slăvit a crezut în Hristos, și lepădând poziția socială și toată deșertăciunea acestei lumi, s-a făcut monah luându-și numele de Inochentie. Ca monah, el s-a sălășluit chiar la locul unde se afla îngropat capul Botezătorului Ioan.

Dorind să-și zidească o chilie, el a săpat adânc și a descoperit un vas de pământ in care se afla un cap, ce prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezătorul. El a cinstit cu evlavie acele sfinte moaște, apoi le-a îngropat la loc acolo unde le-a găsit.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top