La data de 24 mai are loc o sărbătoare mare, conform calendarului ortodox. În această zi este sărbătorit Sfântul Cuvios Simeon, zis și „cel din Muntele Minunat” sau Simeon Stâlpnicul. Cu ocazia acestei sărbători importante, este bine să ținem cont de anumite tradiții, pentru ca Sfântul să nu-și verse mânia pe noi.
Sfântul Simeon este sărbători în fiecare an la data de 24 mai, dar și în Septembrie, când începe anul bisericesc. Marele Sfânt a avut o poveste impresionantă. După ce a fost botezat, copil mic fiind, după ce primea sfânta împărtăşanie nu mai mânca nimic toată ziua, trupul şi sângele Domnului fiindu-i de ajuns.
La cinci ani i-a pierit tatăl și el s-a pierdut de mama sa. În tot timpul în care a fost plecat, a fost luat de o femeie și îngrijit. Cu toate acestea, a trăit doar cu apă și pâine și refuza altă mâncare.
A intrat în la mănăstire când avea şase ani şi a fost ucenicul arhimandritului Ioan de la care a învăţat nevoinţele, smerenia şi privegherea şi nu înceta să-şi uimească mentorul cu râvna lui. S-a stabilit pe un stâlp unde cânta zilnic cei 150 de psalmi şi multe alte cântări şi rugăciuni aducând slavă lui Dumnezeu.
Oamenii se adunau mereu la stâlpul lui și ascultau cuvintele sale. Vindeca cele mai cumplite boli, imblânzea fiarele sălbatice, vedea la mari depărtari și putea vedea ce este în sufletul oamenilor. Uneori petrecea fără somn și câte treizeci de zile și fără mâncare, pentru că era hrănit de îngeri.
În tradiția populară, Simeon Stâlpnicul e cel care susţine cerul şi pământul, stând într-un picior, pe un stâlp înalt. El domneşte asupra vânturilor şi poate aduce cutremure. De aceea, ziua lui e foarte importantă şi trebuie respectată cu sfinţenie. În cazul în care îi ignoră ziua, omului riscă să i se dărâme casa sau să i se înţepenească picioarele.
În această zi nu se calcă, nu se spală și nu se fac treburi casnice.
Se mai spune și că cine se ceartă cu cineva azi sau face rele, o va ține așa toată săptămâna.