Connect with us
Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Ce sfântă mare sărbătoresc românii

Spiritualitate

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Ce sfântă mare sărbătoresc românii

Calendar ortodox 24 septembrie 2020. Această zi de joi este foarte importantă pentru români, deoarece biserica Ortdodoxă o prăznuiește pe Sfânta Muceniță Tecla, cea întocmai nu apostolii. Ea a fost prima femeie care a pătimit pentru credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos. Află povestea sfintei care este și protectoarea orașului Tarragona din Catalunia (Spania).

24 septembrie- Sfânta Tecla

Sfânta Mare Muceniță Tecla, cea întocmai cu apostolii, este prima femeie martir, care și-a dat viața pentru credinţa ei în Hristos. Ea l-a cunoscut pe Hristos în predica sfântului Apostol Pavel, când acesta predica în Iconium, în casa lui Onisifor, vecinul Teclei. Aici, a decis să treacă la creștinism, deși părinții ei erau păgâni.

Ea a decis ca toată viața ei să-și păstreze fecioria, pentru a urma Cuvântul Domnului îndeaproape. Logodită fiind cu Tamirie, un bărbat care o iubea nebunește, a rupt logodna și a refuzat să se mai mărite, dedicându-și viața Domnului. Mama sa, auzind că nu mai dorește să se căsătorească, a bătut-o, a torturat-o și a înfometat-o. Pentru că nici după aceste chinuri nu a făcut-o să lepede credința în Hristos, mama sa a dat-o pe mâna judecătorului cetății și a cerut să o ardă în foc. Sfânta Tecla a ieșit vie din foc, iar Sfântul Pavel a fost supus la grele chinuri, după ce Tamirie a împrăștiat zvonul că ar fi vrăjitor.

Sfânta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici, un tânăr și-a dorit-o soție. Pentru că a fost refuzat, acesta a acuzat-o în fața conducătorului cetății că este creștină. În plus, a dat ordin să fie aruncată între fiare pentru a fi omorâtă, însă animalele sălbatice nu s-au atins de ea.

Ulterior, ea s-a întors în satul ei, dar nu a reușit să o convingă pe mama ei să se încreadă în creștinism. Astfel, a plecat în Seleucia, în pustietate, unde a stat mult timp în peşteră. Acolo, după ce a rezistat la multe şi grele ispite s-a făcut cunoscută prin multe tămăduiri minunate, vracii au trimis la ea tineri desfrânaţi ca să o ispitească şi să o îndepărteze de Iisus, însă ea a rezistat eroic și s-a retras într-o stâncă ce i-a fost şi adăpost şi mormânt.

Troparul Sfintei Întâi Mari Muceniţe şi întocmai cu Apostolii Tecla

Glasul al 4-lea

 Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tecla, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top