Spiritualitate

Calendar ortodox 25 aprilie 2021. Semnificația Floriilor

Conform calendarului ortodox, la data de 25 aprilie sunt sărbătorite Floriile, una dintre cele mai importante sărbători din aceste zile. Nu este o sărbătoare cu dată fixă, ci cade mereu cu o săptămână înainte de Paște. Floriile comemorează un eveniment important: intrarea triumfală Domnului în Ierusalim, înainte de săptămâna Patimilor. Această sărbătoare mai este numită și Duminica Patimilor sau Duminica Floriilor a Patimilor Domnului.

Duminica Floriilor

În fiecare an, cu o săptămână înainte de Paște, creștin-ortodocșii sărbătoresc Floriile, sau Intrarea Domnului în Ierusalim. El a venit călare pe un asin și a fost întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni şi aclamat ca un adevărat împărat prin cuvintele: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele Domnului!”. Este singura dată când Mântuitorul a permis să fie aclamat ca împărat.

Această duminică îi pregătește pe credincioși pentru Învierea Domnului. De asemenea, Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de „Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. În aceste zile, la biserici se țin denii în fiecare seară, slujbe prin care „credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere”, așa cum spun preoții.

Tradițiile Floriilor

Legenda spune că, atunci când Fiul său era răstignit pe cruce, mama sa a pornit la drum să îl caute. Pe drum, a întâlnit o apă, iar unei salcii i-a cerut să să-i facă punte pentru a putea trece. Astfel, Fecioara a binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie dusă la biserică pentru a fi sfințită de Florii.

Din acest motiv, oamenii duc la biserică salcie în Duminica Floriilor, pentru ca preotul să i sfințească. Acestea sunt luate apoi acasă și așezate la icoană, la intrarea în casă sau în curte.

În unele zone, femeile îi lovesc ușor pe copii cu salcia, pentru a fi puternici și buni ca ea. De altfel, cine mănâncă muguri de salcie va fi sănătos mereu. Ea se pune și în mâncarea animalelor, pentru ca acestea să fie ferite de boli.

În popor se mai spune și că salcia, odată aruncată în foc, poate ajuta la stingerea unui incendiu. Aceasta se mai arde și în vremurile rele, la furtuni, grindină și se leagă la pomi, pentru ca aceștia să facă poame.

Share
Scris de
Andreea Oprea

Acest site foloseste cookies.

Read More