Ziua de 25 februarie 2021 este importantă pentru creștinii ortodocși. Fiecare credincios trebuie să știe că Biserica Ortodoxă îl cinstește astăzi pe Sfântul Tarasie care a fost apărătorul sfintelor icoane. El s-a născut la Cosntantinopol în jurul anului 730.
Sfântul zilei de 25 februarie 2021 este Tarasie – cunoscut ca un mare apărător al sfintelor icoane. După moartea împăratului Leon IV Hazarul din anul 780, pe tronul imperial ajunge fiul sau Constantin VI. Pentru ca acesta era minor, puterea a fost preluată de împărăteasa Irina.
Ea a fost cea care l-a numit patriarh de Constantinopol pe Tarasie, pe atunci prim-secretar imperial. Tarasie i-a cerut împărătesei să convoace un Sinod Ecumenic, pentru a restabili cinstirea sfintelor icoane.
Calendar Ortodox 2021: Când pică Paștele ortodox în următorii ani
Sfântul Tarasie a fost președintele Sinodului al VII-lea Ecumenic de la Niceea din anul 787, când s-a restabilit cultul icoanelor.
Se știe despre acest Sfânt că a fost un mare apărător al credinței și moravurilor sănătoase. Sfântul Tarasie a trecut la cele veșnice pe 25 februarie 806 și a fost înmormântat în mănăstirea ctitorită de el în Bosforul Traciei. La mormântul său s-au săvârșit nenumărate minuni.
Sfântul Tarasie mai este cinstit anual și împreună cu Părinții Sinodului VII Ecumenic, în duminica închinată acestora.
Rugăciunea zilei
Troparul Sfântului Tarasie
Îndreptător credinței și chip blândeților, învățător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu săracia cele bogate. Părinte ierarhe Tarasie, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Tot pe 24 februarie 2021 se face pomenirea:
– Sfântului Alexandru;
– Sfântului Mucenic Ipatie;
– Sfântului Mucenic Righin, episcopul Scopelor;
– Sfântului Antonie;
– Sfântului Teodor cel Nebun pentru Hristos;
– Sfântului Mucenic Marcel, episcopul Apameii Ciprului.
Pe 26 februarie se face pomenirea Sfântului Porfirie care a distrus cele opt temple ale idolilor, vestite din gaza. Este vorba despre Templul Soarelui, Venerei, lui Apolon, Proserpinei, Ghecavei, lui Ieron, Fortunii și Templul lui Marnas.
Tot el a construit o biserică pe locul unui altar închinat zeilor. În acest fel a reușit Sfântul Porfirie să umple cetatea Gazei de slava dumnezeiască. Sfântul Porfirie a trecut la cele veșnice în anul 420.
Acest articol a fost actualizat la: 24 februarie 2021 17:56