Connect with us
Calendar ortodox 25 martie 2021. Sărbătoare mare, rugăciunea care se citește astăzi

Spiritualitate

Calendar ortodox 25 martie 2021. Sărbătoare mare, rugăciunea care se citește astăzi

Calendar ortodox 25 martie 2021 – Astăzi este sărbătoarea Bunei Vestiri, una dintre cele mai mari și mai importante sărbători din Calendarul Creștin Ortodox. Este prima sărbătoare închinată Maicii Domnului, și se mai numește și Blagoveștenia. Buna Vestire ne amintește de ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Mesia.

Sărbătoare mare în calendar joi, 25 martie 2021

Este sărbătoare mare joi, 25 martie 2021, marcată în Calendarul Ortodox Român. Biserica cinstește Buna Vestire, ziua în care Maica Domnului a aflat de la Sfântul Arhanghel Gavriil că îl va naște pe Mesia.

Data acestei sărbători a variat la început. Unii o prăznuiau pe 5 ianuarie, în ajunul Bobotezei, iar alții pe 18 decembrie. În Răsărit, data de 25 martie a fost acceptată, după stabilirea datei de 25 decembrie ca serbare a Nașterii Domnului.

Troparul Bunei Vestiri

Astăzi este începutul mântuirii noastre și arătarea tainei celei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu al Fecioarei se face și Gavriil harul îl binevestește. Pentru aceasta și noi, împreună cu dânsul, Născătoarei de Dumnezeu să-i cântăm: Bucură-te cea plină de har, Domnul este cu tine!

Rugăciune care se citește de Buna Vestire

Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu

O, Preasfântă Născătoare de Dum­ne­zeu, Fecioară stăpână, ceea ce ești mai înaltă și mai presus decât îngerii și arhanghelii și mai cinstită decât toa­tă făptura; mirarea cea mare a în­ge­ri­lor, propovăduirea prorocilor, po­doa­ba cea aleasă a arhanghelilor, întă­rirea cea tare a mucenicilor, lauda cea preamărită a apostolilor, povățuitoa­rea cea tare a călugărilor, înfrânarea cea tare a postitorilor, curăția și slava fecioa­re­lor, veselia cea lină a mai­ci­lor, în­țe­lep­ciunea și învățătura prun­ci­lor, câr­muitoarea săracilor și a vădu­velor;

îmbrăcăminte celor goi, sănă­tate celor bolnavi, izbăvire celor ro­biți; liniște celor de pe mare, liman bun celor înviforați, povățuitoare ne­os­te­nită ce­lor rătăciți, mergere ușoară celor călă­tori, odihnă bună celor oste­niți, aco­pe­rământ și scăpare celor asu­priți; nădejde celor fără de nădejde, ajută­toare celor lipsiți; celor săraci bo­găție neîmpuținată, celor întristați de-a pururea mângâiere, celor pe care nu-i iubește nimeni iubire cu smerenie; ce­lor păcătoși mântuire către Dum­­ne­zeu; tuturor creștinilor ocrotire tare, a­ju­tătoare nebiruită și folo­si­toare.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top