Connect with us
Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Maica Domnului, sărbătorită în cea de-a doua zi de Crăciun

Spiritualitate

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. Maica Domnului, sărbătorită în cea de-a doua zi de Crăciun

Calendar ortodox 26 decembrie 2020. În cea de-a doua zi de Crăciun se sărbătorește Soborul Maicii Domnului, unele dintre cele mai importante sărbători. Soborul Maicii Domnului este ziua în care adunarea cerească se unesşte cu adunarea pământească în jurul Maicii Domnului pentru a cinsti sfinţenia Sa. Maica Domnului este prima cea mai mare Sfântă, după Sfânta Treime.

Sărbătoare mare pe 26 decembrie

Data de 26 decembrie marchează atât cea de-a doua zi de Crăciun, cât și sărbătorirea Soborului Maicii Domnului, unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria.

Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Maica Domnului este cinstită în mod special datorită faptului că i-a dat naștere Mântuitorului nostru, dar și pentru că ea reprezintă iubirea milostivă, smerită, ocrotitoare și a devenit icoană vie a Bisericii, fiind ocrotitoarea tuturor creștinilor și a familiilor.

Se spune ca in aceasta zi, nasii trebuie sa isi viziteze finii. Cei care uita de finii lor, nu vor avea parte de tot ce isi doresc. E o zi in care rudele indepartate si cele prin alianta trebuie sa se stranga laolalta.

Fetele si flacaii joaca astazi pentru a se bucura de tineretea lor. Se spune ca persoanele care danseaza cel mai mult si cel mai aprig vor fi sanatoase tot anul.

Ca în orice altă zi de sărbătoare importantă, trebuie să ținem cont de mai multe tradiții și obiceiuri pentru a ne asigura că avem noroc pe 26 decembrie. Tradiția spune că nu trebuie să bârfești în această zi, să înjuri și să porți gând rău celor din jur. Se spune că cei care se răzbună sau doresc să își incheie socotelile cu cei din jur astăzi vor suferi pierderi foarte mari.

Mai mult, cu ocazia sărbătoririi Soborului Maicii Domnului, finii merg la nașii lor cu plocon. Ploconul constă în șapte pâini, două sticle cu ţuică, trei sticle de vin, un cocoş, trei pui, o coastă de porc şi şapte cârnați.

Se mai spune că de la Crăciun şi până la Bobotează, în casa unde sunt fete de măritat nu se toarce, nu se coase niciodată, pentru că ele riscă să nu se mai mărite. Dacă a doua zi după Crăciun va bate tare vântul și vremea va fi mohorâtă, toamna următoare va fi furtunoasă şi ploioasă, iar recolta se va strica.

În noaptea de 25 spre 26 decembrie se spune această rugăciune. Nu uita să o zici la noapte: Rugăciune de rostit de Soborul Maicii Domnului

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea puru­rea fe­ricită și prea nevinovată și Maica Dumne­zeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de ase­mănare decât serafimii, ca­re fără stri­că­ciune pe Dumnezeu Cu­vântul ai născut, pe tine, cea cu ade­vărat Năs­cătoare de Dumnezeu, te mărim.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top