Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Mulți români îi poartă numele sfântului sărbătorit azi

25.11.2020
Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Mulți români îi poartă numele sfântului sărbătorit azi

Calendar ortodox 26 noiembrie 2020. Ziua de 26 noiembrie este importantă pentru români, mai ales pentru cei care îi poartă numele sfântului sărbătorit azi. Astfel, joi este rememorat Sfântul Stelian, care este cunoscut și pentru faptul că este ocrotitorul copiilor.

Sfântul Stelian este sărbătorit de 26 noiembrie

Sfântul Stelian este unul dintre cei mai mari sfinți. El a fost curat şi plin de dragoste încă de când mama lui îl purta în pântece. S-a născut într-o familie bogată din Paflagonia, și a crescut printre rugăciuni și fapte bune. El era singur la părinţi, pentru că toți frații lui au murit la naștere, el fiind singurul care a supraviețuit.

Stelian a fost îndrumat de mic să îl iubească pe Dumnezeu și a făcut mereu Cuvântul și Voia Lui. După ce părinții lui au murit și a rămas singur, el şi-a împărţit tot ce avea şi a dăruit săracilor, iar apoi s-a călugărit. El a fost îndrumat de învățații timpurilor să fie credinicios și niciodată nu a greșit. Stareţul a vrut să-l înainteze în treapta preoţiei, dar el nu se simţea suficient de meritos pentru asta şi s-a mutat în pustie departe de lume, unde era hrănit de de un înger dumnezeiesc.

Aici, oamenii veneau la el să se roage și îi ajuta pe toți cei care erau încercați de viață și boli grele. O molimă îngrozitoare a lovit ţara şi mureau mulți oameni, în special pruncii, iar părinţii rămâneau în jale mare şi fără copii. Amintindu-și că și părinții săi au fost chinuiți de pierderea copiilor, s-a rugat la Dumnezeu pentru ca Acesta să-i protejeze pe micuți.  Dumnezeu îi ascultă rugăciunile, moilma încetetează şi mulţi copii sunt  scăpaţi de moarte.

După ce a murit, oamenii au continuat să vină la peștera unde el a stat. Trupul lui neputrezit şi frumos mirositor a fost dus la biserica mănăstirii sale şi avea aceeaşi putere vindecătoare ca atunci când sfântul era în viaţă.

Mulți români care poartă numele de Stelian, Steliana, Stelea, Stele, Stilea, Stilian, Tilian sau Stelică își sărbătoresc ziua de nume pe 26 noiembrie. Iată câteva mesaje pe care le poți transmite acestora în această zi importantă.

„Să trăieşti o mie de ani şi încă o viaţă, să petrecem, să bem până dimineaţă.”

„La mulţi ani plini de fericire şi împliniri! Să te pupe norocul şi să ai numai zâmbete şi soare în calea ta!”

„Cu ocazia zilei Sfințișorului tău, iți doresc o ora de liniște, o zi senină, o săptămâna de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire si iubire. La mulți ani!”

„Sa ai parte de sănătate, multe realizări si sa te bucuri de această zi frumoasă mereu! La mulți ani de ziua numelui!”