Spiritualitate

Calendar ortodox 26 octombrie 2020. Mare sărbătoare închinată Sfântului Dumitru

Data de 26 octombrie este foarte importantă pentru români. Luni, cu toții îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru, care a avut un rol important în religia noastră. Sfântul Dumitru este recunoscut pentru numeroasele minuni pe care le-a înfăptuit și pentru viața sa lipsită de păcat pe care a ales să o trăiască. Află mai multe despre viața marelui sfânt.

26 octombrie, dată importantă pentru români

Data de 26 octombrie este foarte importantă pentru români, mai ales pentru cei care poartă numele Sfântului Dumitru. Rememorarea acestuia este una dintre cele mai mare sărbători, pe care credincioșii o tratează ca atare. El este unul dintre marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor.

Sfântul Dumitru a fost fiu de voievod și a trăit în timpul împăraţilor Diocletian (284-305) şi Maximian (286-305). Acesta a fost educat despre Dumnezeu într-o cameră ascunsă a palatului familiei sale și s-a botezat în timp ce se făceau persecuții în rândul creștinilor. Pentru că nu a ascuns faptul că este creștin, Sfântul Dimitrie a fost întemnițat.

În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii, iar moartea lor era una sigură. Potrivit tradiției, un tânăr creștin pe nume Nestor, gladiatorul favorit al împăratului, a cerut permisiunea de la Sfântul Dumitru pentru a-l ucide pe Lie, favoritul împăratului. Dimitrie i-a dat acordul, i-a făcut semnu sfintei cruci și i-a spus cuvinte ce l-au încurajat: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”.

În timpul luptei, Sfântul Dumitru s-a rugat neîncetat pentru ca Domnul să fie alăturu de tânăr, iar acesta a reușit să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli, motiv pentru care este cunoscut sub numele de Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir.

An de an, un număr mare de credincioși mergea să se închine la moaștele Sfântului, însă anul acesta, pelerinajul este unul diferit. Cei care se pot ruga la racla cu moaștele sunt cei care locuiesc din București, iar la slujbă vor putea asista doar 200 de persoane, care vor sta așezate pe scaune, respectând distanțarea socială. În plus, la rând se va sta organizat și vor fi respectate toate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii.

Acest articol a fost actualizat la: 25 octombrie 2020 14:16

Share
Scris de
Andreea Oprea