Connect with us
Calendar ortodox 27 septembrie 2020. Doi sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi

Spiritualitate

Calendar ortodox 27 septembrie 2020. Doi sfinți importanți sunt prăznuiți în această zi

Calendar ortodox 27 septembrie 2020. Ziua de duminică este una importantă pentru românii de pretutindeni, fiind sărbătoriți doi sfinți importanți. Este vorba de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu și Sfântul Calistrat. Ambii au murit pentru iubirea lor față de Dumnezeu și pentru faptul că nu au vrut să îl părăsească pe El.

Sfinții sărbătoriți la 27 septembrie

Sfântul Calistrat s-a născut în orașul Cartagina din Africa, din părinți creștini. Tânărul Calistrat a intrat în armată, într-una dintre legiunile Romei, sub comanda lui Persentin, în timpul persecuțiilor împăraților Dioclețian și Maximian. Într-o noapte, Sfântul Mucenic Calistrat se ruga și câțiva ostași îl aud pronunțând numele Mântuitorului Iisus Hristos.

Astfel, a doua zi l-au adus în fața tribunalului. Sfântul a fost pus să jertfească altor idoli. Pentru că acesta refuză, este băgat într-un sac de piele și aruncat în mare. El scapă în mod miraculos, motiv pentru care alți 49 de ostași se alătură Sfântului Mucenic, pătimind alături de acesta. Cu toții au fost omorâți noaptea în temniță.

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în anul 1650 și a fost de neam georgian sau caucazian. După ieșirea din robia turcă, a învățat caligrafia, pictură, sculptură și limbile greacă, arabă, turcă. El a ajuns conducătorul tipografiei de la Bucureșți în 1691, iar în anul 1696 este numit egumen al Mănăstirii Snagovm unde va întemeia o nouă tipografie. În anul 1705, este ales episcop al Râmnicului, iar în 1708 devine mitropolit al Țării Românești.

A tipărit 30 de cărți în limba greacă, 22 în română, una în slavonă, 6 slavo-române, 2 greco – arabe, una greco-română și una greco-slavo-română, în total 63 de cărți.

Acuzat că ar fi avut legături cu austriecii și că ar fi uneltit împotriva lui Nicolae Mavrocordat și a turcilor, acesta a fost arestat. De altfel, el a fost condamnat la exil în Muntele Sinai. Turcii care îl duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul său a fost aruncat în râul Tungia, lângă Adrianopol.

Rugăciune puternică de rostit pe 27 septembrie

Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul

„Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile. Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!”. Amin!

 

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top