Connect with us
Calendaor ortodox 28 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți după Crăciun

Spiritualitate

Calendar ortodox 28 decembrie 2020. Ce sfinți sunt sărbătoriți după Crăciun

Calendaor ortodox 28 decembrie 2020. După Crăciun și după rememorarea Sfântului Ștefan, sărbătorile importante continuă. În data de 28 decembrie, sunt sărbătoriți Sfinţii 20.000 de mucenici arşi în biserica din Nicomidia, conform calendarului ortodox.

Sfinții arși arşi în biserica din Nicomidia- 28 decembrie

La data de 28 decembrie, sunt sărbătoriți Sfinții 20.000 de mucenici arşi în biserica din Nicomidia. Ei au murit din dragoste pentru Hristos și din dorința lor de a face voia Domnului, într-o perioadă în care astfel de lucruri erau complet interzise și păgânismul era la putere.

Sfinţii Mucenicii au suferit martiriul în timpul împăratului Diocleţian (284-305), în ziua de Crăciun a anului 304, în cetatea Nicomidia.

În timpul domniei lui Maximilian, crimele împotriva creștinilor și ura pentru aceștia prinseseră contur din ce în ce mai tare. Sfântul Chiril, episcopul bisericii Nicomidiei, avea o viaţă plină de fapte bune și făcea mereu voia lui Dumnezeu, ceea ce îi determina pe oameni să înțeleagă că există Dumnezeu și că nu este niciun rost în închinarea la zei.

Într-o zi, , în Nicomidia, mulţi oameni s-au adunat la biserică pentru Sfânta Liturghie, ignorând astfel porunca imperială. Biserica a fost înconjurată de soldaţi şi incendiată, pentru a le da o lecție celor care îl iubeau pe Dumnezeu. A

Au murit arşi de vii toţi cei care se aflau înăuntru, pe lângă aceştia au fost ucişi cu sabia şi cei care, pe străzile oraşului, mărturiseau că sunt creştini și îl iubesc pe Dumnezeu. Au pierit astfel, în acea cumplită zi, douăzeci de mii de creştini.

Troparul Sfinţilor 20.000 de Mucenici din Nicomidia

Glasul 2

Purtătorilor de biruinţă ai Domnului, fericit este pămân­tul care s-a adăpat cu sângiurile voastre şi sfinte sunt loca­şurile care au primit trupurile voastre. Că în locul de chinuri pe vrăjmaşi i-aţi biruit şi cu în­drăzneală pe Hristos L-aţi pro­povăduit. Pe Dânsul, ca pe un Bun, rugaţi-L pentru noi, ca să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfinţilor 20.000 de Mucenici din Nicomidia

Glasul 3

Fecioara astăzi pre Cel mai presus de fiinţă naşte, iar pământul peştera Celui neapropiat aduce. Îngerii cu păstorii slavoslovesc, iar magii cu steaua călătoresc. Că pentru noi s-a născut prunc tânăr, Dumnezeu cel mai înainte de veci.

Cu scutece, Doamne, pe cei vrednici, Bunule, îi sfinţeşti muceniceşte; unitu-Ţi-ai prin suferinţe, pe jertfitorul Tău; iar cerul Te-a arătat pe Tine prin stea; căci de Tine s-a ară­tat preot, mucenicul cel cu su­flet mare.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Spiritualitate

To Top