Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 28 mai 2021. Marele Sfânt al zilei de vineri. Tradiții importante

Calendarul ortodox ne anunță că la data de 28 mai sărbătorim un mare sfânt. Este vorba despre Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, care a avut un rol important pentru religie și pentru omenire. Cu ocazia acestei zile, trebuie să ținem cont de anumite reguli importante.

Sfântul Ierarh Nichita, 28 mai

Sfântul Nichita Mărturisitorul a ales din tinerețe să urmeze calea vieții monahale, cea plină de nevoințe sufletești și trupești. Pentru că mereu a demonstrat că este bun și are un suflet plin de credință, a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului.

El a ieșit mereu în evidență pentru bunătatea sa. Îi hrănea pe cei flămânzi, le cumpăra haine celor săraci și îi aducea sub acoperișul lui pe oamenii străzii, toate acestea din prea multă iubire de oameni și din dorința de a-i vedea fericiți. El era tatăl sărmanilor, apărătorul văduvelor şi izbăvitorul năpăstuiţilor.

Citește și: Cele mai importante tradiții la botez. Ce trebuie să faci la băița de după

Totodată, sfântul a fost apărător al sfintelor icoane în timpul prigoanei din vremea împăratului Leon Armeanul. După mulţi ani şi după multe osteneli de mărturisitor, a trecut cu pace la Dumnezeu. Mulți oameni au venit la moaștele sale pentru a se ruga la sfânt să-i izbăvească de cel rău și să le protejeze familiile.

Tradiții 28 mai

Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, este sărbători anul acesta în zi de post. Astfel, este complet interzis să consumăm alimente de origine animală, precum lactate, carne sau ouă. Se consumă doar alimente de origine vegetală.

Și cum postul merge perfect cu faptele bune și rugăciunea, nu ar trebui să uităm sub nicio formă de rugăciune și atitudinea pozitivă față de cei dragi. De altfel, nu este bine să speli vinerea și nici să faci treburi la câmp, pentru că se spune că nu îi vei arăta sfântului zilei că îl respecți.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Eutihie, episcopul cel din Melitina;

– Sfintei Mucenițe Eliconida;

– Sfinților Mucenici Crescent, Pavel și Dioscorid;

– Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top