La această dată, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Ilarion, stareţul mănăstirii Pelechit din Helespont, în Asia. Marele Sfânt a devenit cunoscut pentru bunătatea sa. Oamenii l-au iubit pentru harul său și pentru ajutorul pe care îl oferea de fiecare dată. Viața sa a fost una lipsită de păcat, pentru că mereu a încercat să facă voia Domnului.
Sfântul Ilarion cel Nou, sărbătorit la 28 martie, a fost foarte iubit de oameni, vindecându-i de boli şi curăţindu-i de duhurile cele necurate. Împreună cu alţi patruzeci de monahi Cuviosul Ilarion a fost alungat în surghiun la Efes, şi acolo a pierit în temniţă.
Pentru a proteja Sfintele icoane, el a îndurat chinuri groazncie, motiv pentru care a fost numit mucenic. Alături de alți mucenici, ei au ales să moară pentru a face Cuvântul lui Dumnezeu și pentru a nu se lepăda d eel.
Prinzând pe cei mai aleşi monahi, patruzeci şi doi la număr, i-a ferecat cu legături de fier, iar celorlalţi le-a rupt trupurile. Altora le-a tăiat nasurile. După aceea a aprins mănăstirea şi biserica. Pe cei ferecaţi i-a surghiunit în ţara de la marginea Efesului şi acolo, într-o baie veche încuindu-i, i-a chinuit.
În această zi de duminică nu este bine să faci treburi pe care le-ai fi putut face în timpul săptămânii. Se spune că este păcat să muncești azi, să coși, să speli sau să faci alte munci, având în vedere că ai avut la dispoziție șase zile. Duminica este ziua în care Dumnezeu s-au odihnit, iar la fel trebuie să facem și noi.
Având în vedere că ne aflăm în postul Paștelui, nu trebuie să consumăm alimente pe bază de lapte, ouă sau carne, ci doar preparate vegetale. De asemenea, postul asociat cu rugăciune și fapte bune este primit și mai bine, așa că este bine să mergem la biserică, să dăm de pomană celor sărmani.
Rostește această rugăciune duminică sau în orice altă zi în care ai nevoie de ajutor. Când simți că nu mai poți, rostește aceste cuvinte și cere-i Celui de Sus liniște sufletească și iubire. Rugăciunea de mai jos te ferește de rele și este făcătoare de minuni, pentru că niciun credincios care a rostit-o nu s-a simțit mai puternic decât atunci când a vorbit cu Dumnezeu.
„Doamne, auzi rugăciunea mea! Ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta. Auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău. Că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viață mea o călca în picioare. Făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri. Mâhnit e duhul în mine. Și inima mea e încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Ține mâinile mele, sufletul meu că un pământ însetoșat. Degrab auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce față Ta de la mine, că să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineață milă Ta, că la Ține mi-i nădejdea.
Arată-mi calea pe care voi merge, că la Ține am ridicat sufletul meu. Scăpa-mă de vrăjmașii mei, că la Ține alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de starpeste pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. Amin.”
Acest articol a fost actualizat la: 2021-03-27T16:45:32+02:00 16:45
Acest site foloseste cookies.
Read More