Spiritualitate

Calendar ortodox 29 iunie- Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Mare sărbătoare pentru românii care le poartă numele

Data de 29 iunie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar cu cruce roșie, fiind rememorați doi sfinți importanți. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îi sărbătoresc cu rugăciune pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care au sfârșit în aceeași zi. Sute de mii de români le poartă numele celor doi sfinți.

Calendar ortodox 29 iunie- Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Mare sărbătoare pentru românii care le poartă numele

Pe 29 iunie sunt sărbătoriți Sfinții Petru și Pavel, iar peste 500.000 de români își serbează onomastica. Numele de Petre și Petra, cu diminutivele și derivatele care au decurs din ele, sunt de departe cele mai purtate de români.

Potrivit statisticilor din 2019, în această zi de sărbătoare pete 350.000 de bărbați își serbează onomastica. Dintre bărbaţii care îşi serbează onomastica, 134.005 poartă numele Petru, 68.259 pe cel de Petre, iar alţi 77.661 se numesc Paul. De asemenea, alte 36.112 de persoane se numesc Petrică, 32.314 poartă numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrişor, iar 4.560 se numesc Petronel.

Printre femeile sărbătorite în ziua Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 47.277 poartă numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruţa, iar alte 15.450 sunt Paulina. La acestea se adaugă femeile care poartă numele de Paulica, sau cele al căror nume este Pavelina. Potrivit statisticilor, alte persoane se numesc Pătra şi Paulina.

Viața celor doi sfinți

Ocrotitori ai celor întemnițați, Sfinții Apostoli Petru și Pavel au pierit amândoi la Roma, din pricina iubirii lor pentru Dumnezeu.

Născut în secolul I în Betsaida Galileei, Sfântul Apostol Petru a fost ales de Mântuitorul a fi pescar de oameni, după o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret. Deși a propovăduit cu râvnă iubirea Domnului și dreapta credință, a împlinit și profeția cum că se va lepăda de trei ori de Hristos, când a fost prins pentru a fi răstignit. Plângând cu amar și pocăindu-se, Sfântul Petru a luat cuvântul, după Înălțarea Domnului, și l-a ales pe Matia ca apostol, în locul lui Iuda. Spre finalul vieții, Sfântul Petru a ajuns la Roma, loc în care a murit răstingit pe cruce, cu capul în jos.

Născut în Tarsul Ciciliei, Sfântul Pavel a fost elevul învățatului Gamaliel și lupta împotriva creștinilor. Participând la uciderea Sfântului Ștefan, i s-a arătat Mântuitorul pe calea Damascului, într-o lumină orbitoare, spunându-i: „Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?”. Sfântul Pavel s-a convertit în urma acestei minuni, a primit Sfântul Botez și a mers în trei călătorii misionare, scriind 14 epistole. A murit la Roma, decapitat, din porunca împăratului Nero.

Acest articol a fost actualizat la: 2020-06-28T16:46:03+03:00 16:46

Acest site foloseste cookies.

Read More