Connect with us
Calendar ortodox 29 mai 2020. Sfânta Muceniță Teodosia din Tir

Spiritualitate

Calendar ortodox 29 mai 2020. Sfânta Muceniță Teodosia din Tir

Calendar ortodox 29 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși vor prăznui pe Sfânta Muceniță Teodosia din Tir. Aceasta era originară din Tir, Fenicia și conform unui martor ocular aceasta s-a apropiat de creștinii închiși în temniță pentru a le oferi speranță. Creștinii fuseseră închiși deoarece jertfeau idolilor. Află mai multe detalii despre viața acestei mucenițe din rândurile de mai jos.

Calendar ortodox 29 mai 2020. Sfânta Muceniță Teodosia din Tir

Din cauza faptelor sale de milostenie pentru creștinii închiși, aceasta a fost dusă de soldați în fața judecătorului. Auzind ce a făcut, acela a poruncit să i se lege o piatră de gât și să fie aruncată în mare. Dumnezeu a avut grijă de ea, iar îngerii au adus-o la mal nevătămată.

A apărut în fața judecătorului cu piatra care fusese legată de gâtul ei și a fost consemnată la moarte prin tăierea capului. După ce a murit, s-a arătat părinților ei zicând:

 „Vedeti voi ce mare este slava si harul Hristosului meu, de care voiati sa ma lipsiti?”

Motivul pentru care le-a spus altfel de vorbe este că o opriseră de la a mărturisi credința creștină și a deveni mucenică pentru asta. Anul în care a devenit mucenică era 308, la doar 18 ani.

Troparul Sfintei Muceniţe Teodosia

Glasul 4

La fapta bună muceniţă, cu osârdie deprinzându-te, te-ai făcut vas iubit al lui Hristos şi locaş iubit al Preasfântului Duh. Pentru aceasta ai ruşinat pe vrăjmaşul, cel ce se luptă cu neamul omenesc, bine pătimind şi arătat cu sabia credinţei ai ucis pe cel cu nume de fiară, Teodosia; şi bucurându-te te-ai mutat la cer, cerând pururea mare milă, celor ce cu credinţă te cinstesc pe tine.

Tot în această zi, creștinii mai fac pomenirea:
– Sfintei Cuvioase Mucenițe Teodosia din Constantinopol;
– Sfântului Cuvios Mucenic Olivian;
– Sfântului Cuvios Alexandru, papa al Alexandriei;
– Sfântului Mucenic Nan.

Greco – catolic:

Sf. cuv. m. Teodosia.

Romano – catolic:

Sf. Maxim, ep.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top