Calendar ortodox 3 noiembrie 2020. Află ce sfinți sunt rememorați marți

02.11.2020
Calendar ortodox 3 noiembrie 2020. Află ce sfinți sunt rememorați marți

Calendar ortodox 3 noiembrie 2020. Data de 3 noiembrie este una foarte importantă pentru români. Marți sunt rememorați Sfinții Mucenici Achepsima episcopul, Iosif preotul și Aitala diaconul. Aceștia se numără printre martirii din timpul persecuției creștinilor ordonate de împăratul persan Șapor.

Viața sfinților sărbătoriți la 3 noiembrie

În acea vreme, mulți s-au convertit la creștinism. Din acest motiv, împăratul a decis să înceteze execuțiile în rândul credincioșilor de rând și să-i urmărească în special pe clerici și ierarhi.

Când a fost adus în fața judecății autorităților persane, Sfântul Achepsima era episcop al cetății Naesson și ajunsese la venerabila vârstă de 80 de ani. Acesta nu a vrut să se lepede de Dumnezeu și nu a renunțat la credința lui, motiv pentru care a fost supus la chinuri grele și a ales să moară din dragoste pentru Hristos.

Acesta a stat în temniță timp de 3 ani, iar mai apoi a fost torturat și decapitat. Moartea sa i-a fost descoperită în chip minunat de un copil, care a intrat în casa acestuia şi l-a sărutat pe cap spunându-i: “Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!”

La fel de mult au pătimit și Iosif preotul și Aitala diaconul, fiind apoi închiși alături de episcopul lor. Aceștia au fost torturați neîncetat și nu au primit deloc mâncare. Iosif şi Aitala au fost îngropaţi în pământ până la mijloc, după care au fost omorâți cu pietre pentru că au refuzat să renunțe la credința lor și la iubirea față de Dumnezeu. Cei trei sunt sărbătoriți în fiecare an la 3 noiembrie.

Tot astăzi este pomenită așezarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Gheorghe în Lida. Acesta a mărturisit credința lui pentru Hristos și a îndurat chinuri grele pentru mărturisirea lui. A fost omorât prin decapitare.

Sărbători marcate prin cruce roșie în luna noiembrie:

  • Soborul Sfinților Mihail și Gavril- 8 noiembrie;
  • Intrarea Maicii Domnului în Biserică- 21 noiembrie;
  • Sfântul Apostol Andrei- 30 noiembrie.

Sărbători marcate prin cruce neagră în luna noiembrie:

  • 1 noiembrie – Sfântul Mina;
  • 12 noiembrie – Sfântul Atanasie Todoran;
  • 13 noiembrie – Sfântul Ioan Gură de Aur;
  • 15 noiembrie – Sfântul Paisie de la Neamț;
  • 20 noiembrie – Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul;
  • 23 noiembrie – Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea;
  • 25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina.