Calendar ortodox 3 octombrie 2020. Sărbătoare mare la români

02.10.2020
Calendar ortodox 3 octombrie 2020. Sărbătoare mare la români

Calendar ortodox 3 octombrie 2020. Ziua de 3 octombrie este foarte importantă pentru români, fiind rememorat un sfânt important, respectiv Sfântul Dionisie Aeropagitul. Luna octombrie are mai multe sărbători importante, dintre care 4 au cruce roșie.

Sfântul Dionisie Aeropagitul, sărbătorit pe 3 octombrie

Sfântul Dionisie Areopagitul, sărbătorit la 3 octombrie, este primul autor patristic care ne-a lăsat o ierarhizare a cetelor îngerești. În prima treaptă, care este cea mai înaltă, sunt: Tronurile, Heruvimii și Serafimii. A două treaptă cuprinde: Stăpâniile, Domniile și Puterile, iar în treaptă a treia întâlnim: Începătoriile, Arhanghelii și Îngerii.

 Sfântul Dionisie Areopagitul s-a născut în Atena, din părinți păgâni. A fost pasionat de filosofie, iar după ce a finalizat studiile în acest domeniu din Atena, a mers în Egipt pentru a și le desăvârși. Pe când se află aici, Mântuitorul era răstignit pe Cruce la Ierusalim. Observând întunecarea cerului petrecută la moartea lui Hristos, a rostit profetic cuvintele: „Sau Dumnezeu pătimește sau lumea această văzută se sfarseste”.

Aici l-a întâlnit pe Sfântul Pavel și a fost fermecat de cuvintele acestuia și s-a convertit la creștinism. El a reușit să convingă mai mulți păgâni să se convertească. Apoi, el a fost hirotonit episcop în Atena.  Călătorește cu Pavel și îi cunoaște pe ceilalalti Apostoli ai lui Hristos. De altfel, a construit o biserică la Paris. Acesta a sfârşit prin a fi decapitat pe vremea împăratului Domitian (81-96).

 

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Dionisie Areopagitul glasul al 4-lea:

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, îmbrăcându-te cuviincios cu bun cuget, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi cre­dinţa păzind, calea întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Dionisie: roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască su­fletele noastre.