Connect with us
Calendar ortodox 30 decembrie 2020. Toți ar trebuie să știe cine a fost această Sfântă

Spiritualitate

Calendar ortodox 30 decembrie 2020. Toți ar trebuie să știe cine a fost această Sfântă

Calendar ortodox 30 decembrie 2020. Este penultima zi din an, iar credincioșii ortodocși o pomenesc pe Sfânta Muceniță Anisia. S-a născut la Tesalonic, din părinți nobili și bogați, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credința creștină. După ce i-au murit părinții, s-a dedicat rugăciunii și cugetărilor dumnezeiești în propria ei casă. Cine a fost, totuși, Sfânta Muceniță Anisia.

Calendar ortodox 30 decembrie 2020. Sfânta Muceniță Anisia

Pe 30 decembrie, în penultima zi din an, creștinii ortodoși o pomenesc pe Sfânta Muceniță Anisia. Se știe despre această Sfântă că și-a vândut toate averile, a împărțit venitul săracilor, și a trăit după aceea numai din munca mâinilor ei.

În acea perioadă, împăratul Maximian a decretat că oricine poate să ucidă în voie creștini oriunde îi va afla, fără nicio judecată și nicio sentință. Astfel, pentru că a mărturisit că este creștina, Sfânta Mucenița a fost ucisă, de către un soldat, în timp ce mergea spre biserică. Moaștele ei se află la Tesalonic, în Biserica „Sfântul Dimitrie”.

Rugăciunea Sfintei Anisia

Atotputernice Doamne Dumnezeule, Parintele Unuia Nascut Fiului Tau, Iisus Hristos, al Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru, Cela ce sezi pe scaunul slavei Tale, Caruia Iti slujesc mii de mii de arhangheli si mii de ingeri iti stau inainte, supunandu-se poruncii Tale: scaunele, domniile, incepatoriile, stapaniile, pe care Te lauda heruvimii si Te maresc serafimii neincetat cantand intreita cantare. Tu pe duhurile care nu se plecau Tie le-ai cufundat in tartarul cel prea adanc si pe balaur, care s-a lipit de darul Tau, l-ai legat cu legaturi nedezlegate si scaunul lui l-ai surpat la pamant si de la slujba cea cereasca l-ai izgonit, lipsindu-l de viata cea fericita, iar cu moartea cea cu defaimare a Crucii ai surpat mandria aceluia.

Calendar ortodox  29 decembrie 2020

(…)

Indrepteaza pasii mei, ca sa nu ma umplu de rusine, eu roaba Ta; fa cu mine semn spre bine si implineste cererea mea, pentru ca inaintea Ta este toata dorirea mea si suspinul meu de la Tine nu s-a tainuit. Iarasi catre Tine ma rog, Dumnezeule Parinte, ajuta-mi ca sa nu se afle prihana in mine, roaba Ta, caci Tie ma aduc punandu-ma pe altarul marturisirii si al smereniei mele, sa fiu primita ca o ardere de tot; astfel sa fie jertfa mea inaintea Ta. Invredniceste-ma a urma Mielului Tau Celui fara prihana, lui Iisus Hristos, Caruia, impreuna cu Tine si cu Duhul Sfant, se cuvine slava, cinstea si puterea in veci. Amin.

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top