Spiritualitate

Calendar ortodox 30 ianuarie 2021. Mare sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși

Calendar ortodox 30 ianuarie 2021. Este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Astăzi îi cinstim pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ei sunt considerați protectorii învățământului teologic, mari dascăli ai lumii și ierarhi.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2021

Sâmbătă, 29 ianuarie 2021, este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Biserica îi sărbătorește pe Sfinții Mucenici Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Aceşti sfinţiţi mucenici au trăit pe vremea împărăţiei lui Claudiu, locţiitor al lui fiind Ulpius Romil.

Cum arătau Sfinții Vasile, Grigorie și Ioan

Sfântul Vasile cel Mare era înalt şi drept la stat, uscăţiv şi slab, negru la faţă, cu nasul plecat, sprâncenele arcuite, cu fruntea cam posomorâtă, asemenea omului gânditor şi îngrijorat, cu obrazul lunguieţ şi cam încreţit, cu tâmplele adâncite, cam păros la trup, cu barba destul de lungă, căruntă pe jumătate.

Sfântul Vasile cel Mare se folosea de toată filosofia înţeleaptă în lucrările sale şi sporea în cunoştinţa tainelor dumnezeieşti. S-a suit în scaunul arhieriei când era de patruzeci de ani şi a cârmuit Biserica cinci ani.

Sfântul Grigorie era considerat cuvântătorul de Dumnezeu. El era om de mijloc la statul trupului, cu faţa palidă dar veselă, cu nasul lat, cu sprâncenele drepte, căutătura blândă şi veselă; la un ochi era mai mâhnit din pricina unui semn de lovitură, la pleoapa de sus; barba nu o avea prea lungă, dar era destul de deasă şi tocmită, iar pe margine gălbuie. Era pleşuv şi alb la păr. Sfântul Grigorie Teologul  ajuns la atâta înălţime de teologie, că biruia pe toţi prin înţelepciunea cuvântărilor şi a învăţăturilor sale. Tocmai de aceea a primit şi numele de teologul, adică de Dumnezeu cuvântătorul. A vieţuit pe pământ optzeci de ani şi a păstorit Biserica din Constantinopol doisprezece ani.

Calendar ortodox 29 ianuarie 2021

Se spune că dumnezeiescul Ioan Gură de Aur era foarte mărunt şi foarte subţire, cu capul mare, ridicat deasupra umerilor, nasul lung, nările late, faţa foarte galbenă, amestecată cu alb, locaşurile ochilor adâncite, dar ochii mari, care îi făceau căutătura veselă şi faţa strălucită, deşi din firea lui părea mâhnit. Avea fruntea mare, fără par, cu multe încreţituri, urechile mari, barba mică şi rară, împodobită cu păr puţin şi cărunt, fălcile trase înăuntru din pricina postului desăvârşit. A tâlcuit Sfânta Scriptură şi a propovăduit Evanghelia ca nimeni altul. A trăit şaizeci şi trei de ani şi a păstorit Biserica lui Hristos şase ani.

 

Acest articol a fost actualizat la: 29 ianuarie 2021 21:17

Share
Scris de
Găitan Elena