Calendar ortodox 30 iulie 2020. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

29.07.2020
Calendar ortodox 30 iulie 2020. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Data de 30 iulie reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar, fiind rememorat un mare sfânt. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe , care și-a dedicat viața pentru a face voia lui Dumnezeu. Biserica Ortodoxă mai prăznuiește astăzi și pe Sfinții Apostoli: Sila, Silvan, Criscent, Epenetos, Andronic, Iulita (Iulia din Cezareea). Toți acești sfinți au facut parte dintre cei 70 de apostoli.

Calendar ortodox 30 iulie 2020. La mulți ani tuturor sărbătoriților!

Potrivit calendarului ortodox 2020, creștinii îl pomenesc la 30 iulie pe Sfântul Valentin, episcopul Umbriei. Martirizat la Roma în a doua jumătate a secolului al treilea, el a rămas in conștiința Bisericii lui Hristos ca vindecător al celor bolnavi și sfânt al iubirii creștine și al familiei. În plină zi de sărbătoare, Sfântul Valentin îi binecuvântează pe credincioșii români, o particică din sfintele sale moaște fiind depuse în Biserica Delea Nouă, din București.

Despre acest sfânt cunoaştem foarte puţine lucruri, printre care faptul că a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Mulţi oameni s-au şi botezat după ce au primit vindecarea la rugăciunile Sfântului Valentin.

Pe 31 iulie este lăsatul secului pentru începutul Postului Sfintei Marii, însă, dacă se întâmplă miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. De asemenea, postul se prelungeşte şi în ziua sărbătorii însăşi, dacă această cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, peşte şi vin

Troparul Sfântului Valentin:

„Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Valentin, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.”