Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Este sărbătorit Sfântul Andrei – ocrotitorul românilor

29.11.2020
Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Este sărbătorit Sfântul Andrei – ocrotitorul românilor

Calendar ortodox 30 noiembrie 2020. Este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși din toată lumea. Sfântul Andrei, unul dintre cei 12 apostoli este pomenit astăzi, marcat cu o cruce roșie în Calendarul Creștin Ortodox. În această zi, Biserica face dezlegare la pește pentru cei care postesc Postul Crăciunului.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2020

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru și împreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. După Pogorârea Sfântului Duh, prin tragere la sorți, Apostolii au primit teritoriile unde să predice. Astfel, Sfântul Apostol Andrei a predicat în Scytia și Asia Mică.

Se știe despre acest mare sfânt că a fost martirizat la Patras, în Grecia. Potrivit tradiției, a fost răstignit pe o cruce în forma de „X”.

În anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua Sfântului Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997, Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”.

Moastele Sfântului Apostol Andrei au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. În anul 1462, în timpul papei Pius II, capul Sfântului Apostol Andrei a fost așezat într-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a dăruit capul Sfântului Andrei bisericii din Patras.

Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Andrei a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos se naște în el în momentul în care Sfântul Ioan rosteste cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacătul lumii” (Ioan 1, 29).

Cu toate acestea, chemarea sa la apostolie se face mai târziu și este relatată de Sfântul Evanghelist Matei:

„Pe cand Iisus umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frati, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: „Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20).