Calendar ortodox 30 octombrie 2020. Ce sfinți importanți sărbătorim azi

29.10.2020
Calendar ortodox 30 octombrie 2020. Ce sfinți importanți sărbătorim azi

Data de 30 octombrie este una importantă pentru români. Luna octombrie a fost, oricum, încărcată de sărbători importante, pe care românii le-au cinstit cum se cuvine. În ziua de vineri, biserica îi pomenește pe: Sfântul Sfințit Mucenic Zenovie și Sfânta Muceniță Zenovia, sora sa. Tot azi sunt pomeniți și Sfinții Apostoli Cleopa, Tertie, Marcu, Iosif Varsava și Artema, din cei 70; Sfântul Mucenic Manuel.

Marii sfinți pomeniți la 30 octombrie

Calendar ortodox 30 octombrie 2020. Sfinții Zenovie și Zenovia au fost doi sfinți importanți și au viețuit în timpul împăratului Dioclețian (284-305). S-au născut în cetatea Egeea din Cilicia. Au moștenit de la părinți o avere uriașă, însă asta nu a fost tot. De la ei au mai primit și iubirea față de Dumnezeu, pe care au arătat-o întreaga lor viață.

Din prea multă iubire față de Dumnezeu și față de aproape, cei doi și-au donat toată averea săracilor. Datorită vieții sale lipsite de păcat, Zenovie a fost ales episcop al cetății Egeea. Dumnezeu i-a dăruit lui Zenovie puterea de a vindeca toată boala și neputința din popor.

În timpul persecuției împotriva creștinilor, Zenovie a fost arestat și dus înaintea Prefectului Lysias. Acesta l-a pus să aleagă între viața lui și moarte, pe motiv că va putea rămâne în viață doar dacă se va închina la zei: “Ai de ales una din două: ori viața, ori moartea; însă viața o vei avea dacă vei aduce jertfa zeilor noștri.” La acestea, Sfântul Zenovie a ales să moară din dragoste pentru Hristos: “Viața fără Hristos moarte este, câtă vreme moartea pentru El înseamnă viață, nicidecum moarte”.

În timp ce era supus chinurilor, a venit în fața judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus că dorește să bea ți ea paharul pe care il bea fratele ei, ca să dobândească ți ea cununa vieții. Au fost aruncați împreună în foc și in păcărura clocotită, iar mai apoi au fost amândoi decapitați cu sabia.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Zenovie, Episcopul Ciliciei şi al Sfintei Muceniţe Zenovia, sora sa, glasul al 4-lea:

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.