Connect with us
Calendar ortodox 4 iunie 2021. La mulți ani celor ce se numesc Sofia, Maria, Marta și Filip

Spiritualitate

Calendar ortodox 4 iunie 2021. La mulți ani celor ce se numesc Sofia, Maria, Marta și Filip

Calendarul ortodox ne anunță că vineri, 4 iunie 2021, sunt sărbătoriți Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel. Acești sfinți fac parte din grupul celor 36 de mucenici care au pătimit pe pământul țării noastre, în vechiul Noviodunum, Isaccea de astăzi, în perioada 319-324, în timpul împăratului Liciniu.

Sfinții pomeniți în Calendarul ortodox – 4 iunie 2021

Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, județul Tulcea sunt prăznuiți pe 4 iunie. Este sărbătoare marcată în calendar cu o cruce neagră și tot astăzi, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Moaștele celor patru Sfinți Mucenici sunt prezente în biserica Mănăstirii Cocos, din județul Tulcea.

Se știe că inițial, după moartea lor, trupurile acestor mucenici au fost depuse într-o criptă din Niculițel. Peste aceasta cripta s-a zidit în timp o biserică din piatră. Din cauza războaielor, biserica a fost distrusă, iar cripta a fost acoperită de moloz.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021

Timpul a trecut, iar în vara anului 1971, după o ploaie abundentă, pământul s-a surpat și așa a fost descoperită cripta în care se aflau cei cinci martiri. Deasupra sicriului, pe pereți, s-au descoperit două înscripții grecești. Prima a fost tradusă prin: „Martirii lui Hristos“, iar a doua „Martirii Zoticos, Atalos, Camasis, Filipos“.

Aprinde o lumânare și citește Troparul Sfinților Mucenici de la Niculițel

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoințele lor cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având tăria Ta, pe chinuitori au surpat; zdrobit-au și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Alți Sfinți pomeniți pe 4 iunie: Sfântul Mitrofan, primul patriarh al Constantinopolului, Sfânta Cuvioasă Sofia, Sfântul Mucenic Ioan, egumenul Mănăstirii Monagria, Sfântul Cuvios Alonie, Sfintele Maria și Marta, surorile lui Lazar.

Cei care poartă numele de Sofia, Matia, Marta și Filip își sărbătoresc astăzi onomastica.

Totodată, pe 4 iunie, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Cei care obișnuiesc să postească în zilele de vineri, pot să consume pește și preparate din pește.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top