Connect with us
Calendar ortodox 4 octombrie 2020. Duminica a XIX-a după Rusalii

Spiritualitate

Calendar ortodox 4 octombrie 2020. Duminica a XIX-a după Rusalii

Calendar ortodox 4 octombrie 2020. În fiecare an, în această zi este pomenit Sfântul Mucenic Ierotei, episcopul Atenei. Acesta a fost, împreună cu Dionisie Areopagitul, unul din cei nouă sfetnici ce erau la Areopag. Deci fiind învăţat ale credinţei de către Sfântul Apostol Pavel, a fost hirotonit episcop al Atenei.

Calendar ortodox 4 octombrie 2020

Calendar ortodox 4 octombrie 2020. Sfântul Mucenic Ierotei a învăţat pe marele Dionisie credinţa în Hristos, şi a fost şi începător al cântărilor la Adormirea şi la îngroparea Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, în adunarea Sfinţilor Apostoli. El era cu totul înstrăinat şi depărtat cu sufletul de cele pământeşti, şi arătat către toţi la care se vedea şi se auzea, că este cuprins de dumnezeire, şi de Dumnezeu lăudător.

Deci, vieţuind, bine plăcut înaintea lui Dumnezeu şi veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, către Domnul s-a mutat.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Ierotei, Episcopul Atenei

Glasul 4

Bunătate învăţându-te şi îmbărbătându-te întru toate, cu bună cunoştinţă, ca un sfinţitor cuvios îmbrăcându-te, ai scos din vasul alegerii cele negrăite; şi credinţa păzind, stadiul întocmai ai săvârşit, Sfinţite Mucenice Ierotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Alți sfinți pomeniți pe 3 octombrie

Calendar ortodox 4 octombrie. Tot pe data de 4 octombrie, în fiecare an, sunt pomeniți Sfântul Muncenic Petru din Capitoliu, Sfânta Muceniță Domnina și fiicele ei Verina și Prosdoca, Sfântul Mucenic Audact și Calistena, fiica lui. De asemenea, astăzi sunt pomeniți Preacuviosul Părinte Ammun Egipteanul și Sfinții Mucenici Faust, Gaiu, Eusebiu și Herimon.

În 2020, data de 4 octombrie cade în zi de duminică. Conform Calendarului Creștin Ortodox, aceasta este Duminica a XIX-a după Rusalii (Predica de pe munte – iubirea vrăjmașilor).

Pasaj din Predica de pe munte – “Precum voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi asemenea; si daca iubiti pe cei ce va iubesc, ce rasplata puteti avea? Caci si pacatosii iubesc pe cei ce ii iubesc pe ei. Si daca faceti bine celor ce va fac voua bine, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii acelasi lucru fac. Si daca dati imprumut celor de la care nadajduiti sa luati inapoi, ce multumire puteti avea? Ca si pacatosii dau cu imprumut pacatosilor, ca sa primeasca inapoi intocmai.”

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top