Ziua de 6 martie este una extrem de importantă pentru toți credincioșii, având în vedere că în calendarul ortodox sunt anunțate două sărbători mari. Ortodocșii sărbătoresc la această dată atât aflarea Sfintei Cruci, cât și pe cei 42 de mucenici din Amoreea. Ziua de 6 martie este tratată așa cum se cuvine, mai ales că în această sâmbătă are loc și pomenirea celor morți.
La data de 6 martie sunt pomeniți Sfinţii 42 Mucenici din Amoreea. Eu au fost conducători în armatele împăratului bizantin Teofil și, când musulmanii au asediat oraşul Amoreea, au fost luați în sclavie alături de mai mulți credincioși.
Timp de șapte ani, ei au fost ţinuţi închişi, chinuiţi cu asprime și supuși unor tratamente grele. Mai mult, ei au fost şi ademeniţi cu bani şi funcţii pentru a trece la mahomedanism, dar nimic nu i-a putut determina să renunțe la iubirea lor pentru Dumnezeu. Sfinţii au rezistat şi în cele din urmă au fost ucişi prin decapitare, iar trupurile aruncate în Eufrat.
Tot la această dată este prăznuită și Aflarea Sfintei Cruci și a celor patru piroane cu care a fost țintuit pe lemn Domnul Iisus Hristos. Sfânta Elena, mama Împăratului Constantin cel Mare, a vrut să reconstruiască locurile sfinte și să ridice o biserică pe locul Patimilor și al Învierii lui Iisus Hristos, motiv pentru care a pornit spre Ierusalim.
Când a aflat de la Macarie de locul unde ar putea fi obiectul sfânt, a dărâmat templul lui Venus sub care a găsit trei cruci. Pentru identificare Sfintei Cruci, episcopul Macarie al Ierusalimului, văzând un mort care era dus la groapă, a cerut ca acel om să fie aşezat pe rând pe fiecare dintre cruci. Când corpul celui mort a fost aşezat pe Crucea Mântuitorului, acesta a înviat, iar Crucea Dătătoare de Viaţă a fost înălţată şi cinstită.
La data de 6 martie este și Sâmbăta morților 2021. În această zi sunt sărbătoriți cei trecuți în neființă, motiv pentru care femeile merg la biserică, unde preotul sfintește toate pregătirile. Mai apoi, acestea se împart de pomană pentru rudele care au decedat.
În această zi nu ai voie să umbli singur pe stradă, pentru că sufletele celor adormiți se plimbă pe stradă libere, așteptând să plece la cer. Femeile nu au voie să dea cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaţilor.
Mai mult, amenii nu au voie să spele şi să arunce gunoiul, pentru a nu ajunge în mâncarea morţilor. Tradiția susține și faptul că în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.