Connect with us
Calendar ortodox 6 noiembrie 2020. Un mare sfânt este sărbătorit vineri

Spiritualitate

Calendar ortodox 6 noiembrie 2020. Un mare sfânt este sărbătorit vineri

Calendar ortodox 6 noiembrie 2020. Înainte de marea sărbătoare a Sfinților Mihail și Gavril de pe data de 8 noiembrie, românii îl pomenesc și pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, arhiepiscopul Constantinopolului. Tot astăzi facem pomenirea  Cuviosului Luca din Tavromenia; Sfântului Ierarh Gherman, arhiepiscop de Kazan, Sfântului Cuvios Luca și Sfântului Mucenic Nicandru. Află ce rol a avut Sfântul Pavel Mărturisitorul pentru religia noastră și de ce a fost iubit de către Dumnezeu. Ziua de vineri este zi de post, în care creștinii se abțin de la preparate din carne, lapte și ouă.

Viața Sfântului sărbătorit la 6 noiembrie

Sfântul Pavel Mărturisitorul, sărbătorit la 6 noiembrie și originar din Tesalonic, a fost secretar și diacon al Sfântului Alexandru. Când patriarhul Alexandru a fost întrebat pe patul morții pe cine dorește să lase păstor în urma sa, acesta l-a numit pe Pavel: „De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel!”. Astfel, după moartea lui Alexandru, Pavel a fost ales patriarh al Constantinopolului.

La acea funcție spera și diaconul Macedonie, însă credincioșii îl voiau pe Pavel. Macedonie a trecut partea ereziei şi a făcut tot ce a putut ca să ajungă în scaunul patriarhal. Din nefericire, Pavel nu a fost acceptat de ereticii arieni, iar împăratul arian Constanțiu i-a dat crezare lui Macedonie. Pavel fost scos din scaun și nevoit să se refugieze la Roma. Aici se va intâlni cu Sfântul Atanasie cel Mare, alungat și el de Constanțiu.

Macedonie a urcat în scaunul patriarhal pe care şi-l dorea atât de mult și pentru care a recurs la gesturi nelegiuite. El îi chinuia şi persecuta pe cei care mărturiseau dreapta credinţă şi Dumnezeirea lui Hristos, motiv pentru care au început să apară oameni care îl neagă pe Hristos, de teamă să nu fie omorâți.

Pavel a fost exilat în Armenia unde a fost sugrumat cu omoforul său, după ce ereticii au dat năvală peste el în timp ce săvârşea slujba liturghiei. Când s-a demonstrat că Macedonie făcea rău oamenilor, a fost dat jos din scaun, iar moaştele lui Pavel la Constantinopol pentru a fi cinstite după merit.

Troparul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Pentru mărturisirea Dumnezeieştii credinţe, alt Pavel pe tine Biserica te-a arătat râvnitor între preoţi. Strigă împreună cu tine şi Abel către Domnul şi sângele cel drept al lui Zaharia. Părinte cuvioase, pe Hristos Dumnezeu roagă-L să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul Sfântului Ierarh Pavel Mărturisitorul, Patriarhul Constantinopolului

Luminând pe pământ, ca o stea din cer luminătoare luminezi acum Biserica cea a toată lumea, pentru care şi pătimind, sufletul tău, Sfinte Pavel, ţi l-ai pus şi ca al lui Zaharia şi al lui Abel, lămurit strigă sângele tău către Domnul.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top