Connect with us

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 iunie 2021. Ce sfinți mari sunt prăznuiți

La data de 7 iunie are loc prăznuirea a doi sfinți importanți. Conform calendarului ortodox, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Zenaida, dar și Sfântul Teodot. Tot atunci sunt sărbătoriți și mai puțin cunoscuții: Sfântul Mucenic Licarion, Sfintele femei Esia și Sosana, Sfinții Mucenici Tarasie și Ioan, Sfântul Cuviod Stefan, Sfântul Cuvios Antim, Sfânta Sebastiana, Sfânta Muceniță Potamiani și Sfântul Cuvios Daniel de la Sketis.

Sărbătoare 7 iunie

Sfântul Teodot, sărbătorit la 7 iunie, a trăit la sfârşitul secolului al III-lea şi începutul secolului al IV-lea. A fost episcop al Bisericii din cetatea Ancira Galatei. El era un mare iubitor de oameni. Pentru asta, îi adăpostea pe creştinii prigoniţi și pe cei care scăpau de chinurile oamenilor răi și îi ajuta pe aceștia cu tot ce aveau nevoie. Mai mult, el aduna trupurile creştinilor omorâţi şi le îngropa.

În acea vreme, şapte fecioare au fost torturate pentru credinţa lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot şi i-a cerut să scoată trupurile lor din lac şi să le îngroape. Acesta așa a și făcut, pentru că nu a putut accepta ca acestea să nu fie îngropate creștinește, așa cum merită.

Teodot a reuşit să găsească trupurile fecioarelor şi să le îngroape așa cum se cuvine. Pentru asta, a avut nevoie de ajutorul unui bărbat care, se pare că l-a dtrădat. L-a spus pe Teodot judecătorului, iar acesta a decis să-l supună la chinuri grele. Pentru că nu a renunțat la Dumnezeu, i-a fost tăiat capul.

Sfânta  Zenaida, 7 iunie

Sfintele Mucenițe Zenaida și Filonila, surorile, au fost născute în Tarsul Ciliciei, rude cu Pavel Apostolul. Ele au plecat din țara lor natală și au renunțat la tot ce au primit de la părinții lor pentru a-i ajuta pe oameni. Deși toți credeau că sunt doctori, erau, de fapt, două fete ce duceau mai departe voia Domnului.

Surorile au venit în cetatea Dimitriadei și au intrat într-o peșteră, locuind acolo pentru tot restul vieții lor. Zenaida era tămăduitoare de boli și slăbiciuni, fiind extrem de credincioasă. Îi ajuta pe toți cei care veneau la ea cu orice boală. Filonia ține post și se ruga făcând multe minuni. Cele două au pierit din această viață la bătrânețe și au făcut bine până în ultimul moment.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top