Calendar ortodox 7 mai 2020. Astăzi creștinii ortodocși prăznuiesc Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim, o zi importantă pentru creștinism. Află din rândurile de mai jos ce semnifică această zi și de ce este importantă pentru creștini.
Arătarea Sfintei Cruci pe cerul Ierusalimului a avut loc pe 7 mai 351 în timpul vieții împăratului Constantiu, fiul Sfântului Constantin cel Mare. Crucea luminoasă se întindea de la muntele Golgotei până la muntele Măslinilor si avea o distanță de aproximativ 9 km. Crucea strălucea mai tare decât soarele însuși. Sfânta Cruce a fost vizibilă pe cer pentru 7 zile.
Multi oameni au ieșit din casele lor și au lăsat munca pentru a se îndrepta spre biserici și a-I aduce slavă lui Dumnezeu. Legat de această minune, Patriarhul Chiril al Ierusalimului a trimis o scrisoare împăratului Constantiu și l-a invitat să părăsească erezia ariană.
Această erezie nega divinitatea lui Iisus și era cauza multor dispute teologice în interiorul imperiului. Conform istoricului Sozomen datorită acestei minuni mulți păgâni și iudei s-au convertit la creștinism. De asemenea, o mulțime de arieni au părăsit erezia și s-au întors la credința creștin ortodoxă.
„Spre pomenirea acestui fapt minunat, s-a slujit Sfânta Liturghie pe Înfricoșătoarea Golgota, condusă de ÎPS Mitropolit Isihie de Kapitolia, având drept împreună-slujitori ieromonahi aghiotafiți dintre care Protos a fost Arhimandritul Ieronim, și ierodiaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Protopsaltul Sfintei Biserici a Învierii, Arhimandritul Aristovoulos și de elevii Școlii Patriarhale de pe Sion, la slujbă participând o mulțime de pelerini, în principal din Grecia dar și din alte țări ortodoxe,” conform Jerusalem-patriarchate.info.
În această zi se mai pomenesc:
Greco – catolic:
Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie.
Romano – catolic:
Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecierskij, pustnic
Acest site foloseste cookies.
Read More