Connect with us
Calendar ortodox 9 iunie 2021. La mulți ani de ziua Sfintelor Fecioare Marta și Maria

Spiritualitate

Calendar ortodox 9 iunie 2021. La mulți ani de ziua Sfintelor Fecioare Marta și Maria

Calendar ortodox 9 iunie 2021. Care sunt Sfinții sărbătoriți astăzi de către Biserica Ortodoxă. Este zi marcată în Calendar cu o cruce neagră, ziua de dinaintea Înălțării Domnului. Pe 9 iunie 2021, credincioșii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Chiril al Alexandriei, cunoscut mai ales pentru faptul că a combătut învățătura lui Nestorie care susținea că în Hristos există două persoane.

Sfântul zilei în Calendarul Ortodox, miercuri, 9 iunie 2021

Așa cum precizam anterior, Sfântul Chiril al Alexandriei a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.

Potrivit acestei învățături, care contrazicea Sfânta Scriptură, Maica Domnului nu putea fi numită „Născătoare de Dumnezeu”, ci „Născătoare de om”.

Ei bine, Sfântul Chiril al Alexandriei a învățat că în Hristos sunt doua firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoana, cea a Fiului lui Dumnezeu.

Si pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este „Theotokos”, adică „Născătoare de Dumnezeu”.

La mulți ani de ziua Sfintelor Marta, Maria și Enata

Pe 9 iunie sunt cinstite și cele cinci Sfinte Fecioare Tecla, Mariamni, Marta, Maria și Enata. Cele care poartă aceste nume sfinte își sărbătoresc astăzi ziua numelui. În România, Marta și Maria sunt două nume des folosite.

Alți Sfinți sărbătoriți pe 9 iunie 2021: Sfântul Sfințitul Mucenic Alexandru, episcopul Brusei, Sfântul Cuvios Chir, Sfântul Mucenic Anania, Sfântul Columba și Sfintele trei fecioare mucenițe din Hio.

Citește și: Calendar ortodox iunie 2021. Cele mai mari sărbători 

Anul acesta pe 9 iunie, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește, astfel că toți cei care obișnuiesc să ținp post miercurea, au voie să consume pește și alimente din pește.

În următoarea zi după dezlegarea la pește de miercuri este sărbătorită Înălțarea Domnului, marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. În aceeași zi este sărbătorită și Ziua Eroilor căzuți la datorie, pe fronturile de luptă, pentru întregirea neamului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top