Săptămâna aceasta se numește Săptămâna Luminată. În toate aceste zile, credincioșii au respectat mai multe tradiții și obiceiuri interesante, pentru a se asigura că le merge bine. Conform calendarului ortodox de 9 mai, prima duminică după Paște se mai numește și Duminica Tomii și este una dintre cele mai importante zile din această perioadă.
Duminica Tomii este una dintre cele mai importante zile, care încheie Săptămâna Luminată. Duminica ce vine în acest weekend îi este dedicată Sfântului Apostol Toma, cel necredincios. Religia spune că Iisus s-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Deoarece Toma nu credea în Înviere, Iisus l-a îndemnat pe Toma Necredinciosul, așa cum avea să-i rămână numele, să-i atingă semnele de pe corp în urma răstignirii. Acesta este momentul din care apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.
În Duminica Tomii se respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri, în care oamenii cred. Se spune că cine le respectă va fi mereu protejat de Dumnezeu și va avea viață lungă. La biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească. Tradiția spune că după sfințirea acestora, ele se așează în coșuri, alături de lumânări aprinse, și sunt lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, după care ele ajung la sufletul morților.
Oamenii cred că prin aceste ofrande sufletele morților vor fi eliberate de o parte din păcatele grele. mai mult, se spune că rudele celor morți mănâncă cu sufletele acestora la masă. După ce se termină Sfânta Liturghie, oamenii pot face pomenirea celor morți, pentru că sâmbătă a fost complet interzis.
În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Sărbătoarea este destinată tuturor celor care au murit nepregătiți. Femeile bocesc morții, le aduc ofrande și dau de pomană.
În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru că nu vă veți mai împăca și, cel mai important, nu trebuie să-i vorbești de rău de cei decedați.
Acest articol a fost actualizat la: 8 mai 2021 15:08