Calendar ortodox februarie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători din această lună. Luna debutează cu o mare sărbătoare marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Este vorba despre Întâmpinarea Domnului, sărbătorită în fiecare an pe 2 februarie.
Luna februarie cuprinde o mare sărbătoare – Întâmpinarea Domnului și pomenește totodată sfinți de seamă ai Bisericii Ortodoxe Române. Spre deosebire de luna ianuarie când am avut cinci sărbători cu cruce roșie, în februarie avem o singură sărbătoare mare, dar și două cruci negre.
Pe 2 februarie se sărbătorește Întâmpinarea Domnului este prăznuită la 40 de zile de la nașterea lui Hristos. Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pilda și la noi, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.
Femeia care a născut merge în biserică și în numele familiei aduce pe nou-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.
Tot în luna februarie, în Calendarul Ortodox Român sunt marcate două sărbători cu cruce neagră. Este vorba despre ziua de 10 februarie, care anul astă pică miercuri, când îl sărbătorim pe Sfântul Haralambie. Este zi în care se ține post. Sfântul Haralambie este cunoscut ca fiind apărător de ciumă și de foamete. Confirmarea o găsim în Acatistul închinat lui:
„Bucură-te, izbăvitorule de ciumă și de foamete!“.
Istoria consemnează că oamenii au cerut ajutorul Sfântului Haralambie în diferite situații grele cum au fost „ciuma lui Caragea“, din 1813, dar și de foametea din vremea lui Alexandru Constantin Moruzi, din 1795.
În iconografia ortodoxă greacă, Sfântul Haralambie este reprezentat ca un preot, iar în cea rusa el apare sub chip de ierarh.
A doua sărbătoare cu cruce roșie din luna februarie cade tot miercuri, pe 24 februarie, când sărbătorim Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.
Întâia și a doua aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 24 februarie. Din Sfânta Evanghelie cunoaștem că Irod, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.
P2 28 februarie, în anii bisecți, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea. În anii nebisecți, sărbătoarea este pe 28 februarie.