Connect with us
Calendar ortodox mai 2021. Cele mai mari sărbători din această lună

Spiritualitate

Calendar ortodox mai 2021. Cele mai mari sărbători din această lună

Calendar ortodox mai 2021. Anul acesta luna mai coincide și cu sărbătoarea Paștelui, dar pe parcursul lunii mai sunt și alte sărbători mari, marcate cu cruce roșie în Calendarul Ortodox Român. Prima zi de Paște a fost duminică, pe 2 mai, a doua luni, pe 3 mai, iar ultima zi de Paște pică anul acesta pe 4 mai, când este Marțea Albă, astfel încheindu-se sărbătorile Pascale. În afară de Învierea Domnului și Paște, în luna mai 2021, mai sunt două sărbători mari, marcate cu cruce roșie.

Calendarul ortodox al lunii mai 2021. Sărbători cu cruce roșie

După sărbătorile Pascale, în luna mai din 2021, credincioșii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii – Arătarea Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim și Sfinții Împărați Constantin și Elena.

În vinerea din Săptămâna Luminată, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii care pică în 2021 pe 7 mai, zi cu Harți, marcată cu cruce roșie în Calendarul Ortodox Român.

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii ne aduce aminte de o minune săvârșită de Maica Domnului. La îndemnul Maicii Domnului, Leon, înainte să devină împărat, i-a dat unui orb să bea apă de la un izvor. Pentru că orbul s-a vindecat și a început să vadă, Leon a ridicat o biserică în apropierea izvorului.

Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim s-a întâmplat în dimineața zilei de 7 mai 351, în timpul împăratului Constantin, fiul Sfântului Constantin cel Mare.

Citește și: Calendar ortodox 4 mai 2021. Tradiții în a treia zi de Paște

Crucea luminoasă s-a întins de la Golgota și până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aproximativ 9 km, strălucind mai tare decât soarele. Sfânta Cruce a rămas pe cer timp de 7 zile. Potrivit istoricului Sozomen, această minune i-a făcut pe mulți păgâni și iudei să se convertească la creștinism.

Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena

A doua mare sărbătoare cu cruce roșie din luna mai 2021 este sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe 21 mai, când Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește.

Constantin și Elena sunt Sfinții Împărați care au scos creștinismul din catacombe.

Troparul Sfinților Împărați Constantin și Elena

Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l și ca Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împărați Apostolul Tău, Doamne, împărătească cetate în mâinile Tale o a pus, pe care păzește-o totdeauna în pace, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top