După ce pe 15 august au sărbătorit marea sărbătoare Adormirea Maicii Domnului, românii au parte de o altă sărbătoare importantă. Data de 19 august reprezintă o zi de sărbătoare pentru credincioși. Această zi este marcată în calendar, fiind rememorat un sfânt important. În fiecare an, credincioșii de pretutindeni îl sărbătoresc cu rugăciune pe Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, care are un rol important în religia noastră.
În această zi este prăznuit Sfântul mucenic Andrei Stratilat, care a fost ofiţer în armata imperială a Romei. Chiar dacă nu este la fel de cunoscut ca alţi sfinţi din calendarul creştin-ortodox, Sfântul Andrei Stratilat a fost înzestrat cu virtuţi creştineşti deosebite, ceea ce l-a făcut mult plăcut în faţa lui Dumnezeu, care i-a dăruit puterea de a face minuni. Acesta a avut un rol important în religia noastră.
Sfântul Andrei Stratilat a fost ofițer în armata imperială a Romei, în vremea împăratului Maximian. A fost ridicat la rangul de „Stratilat”, adică de general, datorită rezultatelor sale. În anul 305, este nevoit să lupte împotriva perșilor. Atât el cât și cei de sub comanda sa s-au rugat lui Hristos să-i ajute să iasă biruitori. Datorită rugăciunii lor, armata persană a fost înfrântă.
Când Andrei Stratilat a intrat biruitor în Antiohia, a fost denunțat că este creștin. Pentru că a mărturisit credința sa în Hristos, a fost supus la multe chinuri. Datorită respectului de care se bucura, a fost eliberat din temniță cu scopul de a nu ridica mulțimea împotriva armatei și de a căuta împrejurări și motive pentru uciderea sa.
Andrei, aflând prin descoperire dumnezeiască de gândurile împăratului, și-a luat armata formată din militari de elită și a pornit spre Tarsul Ciliciei, unde cu toții au primit Sfântul Botez. Aici au fost prigoniți de autoritățile imperiale. Din cauza acestor persecuții, Generalul Andrei și armata sa au urcat în Munții Taurus. Armatele romane i-au ajuns pe când ei se rugau într-un defileu din acei munți și i-au decapitat pe toți. Niciunul dintre ei nu s-a împotrivit, ci cu toții au primit cu bucurie moartea mucenicească pentru Hristos.
Acest site foloseste cookies.
Read More