Connect with us
Calendarul ortodox 15 mai 2020. Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Spiritualitate

Calendarul ortodox 15 mai 2020. Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Calendarul ortodox 15 mai 2020. Astăzi se prăznuiesc doi sfinți Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei. Află din rândurile de mai jos ce fel de viață și contribuție au avut aceștia pentru credința și Biserica creștină ortodoxă.

Calendarul ortodox 15 mai 2020. Sfântul Pahomie cel Mare; Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Sfântul Pahomie s-a născut în Egipt și a viețuit în timpul domniei lui Constantin cel Mare, între anii 306-337. A fost soldat în armata acestuia și a luptat în bătălia contra Maxențiu care era păgân. El va primi botezul creștin și se va retrage în pustiul Tebaidei alături de un pustnic pe numele Palamon.

După 10 ani de încercări va ajunge în Tabenisi unde i se arată n înger îmbrăcat în rasa de schimonah care îi dăruiește o tăbliță cu prăvila unei mănăstiri.

Îngerul i-a poruncit să creeze astfel de mănăstiri și va zidi multe chilii ajutat de Sfântul Duh care va aduce monahi în ele. Numărul monahilor va crește, iar Pahomie va trebui să mai ridice alte 6 mănăstiri. Numărul ucenicilor lui a ajuns la aproximativ 7.000.

Aceasta a decedat la vârsta de 55 ani și a fost îngropat în mănăstirea ctitorită de el. De menționat este că metaniile sunt asociate Sfântului Pahomie cel Mare.

Sfântul Iacob s-a născut în data de 20 ianuarie 1719 într-o familie de creștini din Bucovina. Fiind crescut în spiritul creștin, la doar 12 ani a intrat în viața de monah. El a fost format ca duhovnic la Mănăstirea Putna și în Sihăstria Putnei. A fost ucenic al mitropolitului Antonie al Moldovei.

Tot pe 15 mai se mai face pomenirea:

– Sfântului Cuvios Ahile, episcopul Larisei;
– Sfântului Cuvios Varvar, izvorâtorul de mir.

Rugăciune către Sfântul Pahomie cel Mare:

Prefericite şi Preacuvioase Părinte Pahomie, ascultă-ne pe noi păcătoşii, care ne rugăm ţie: du rugăciunea către milostivul şi iubitorul de oameni Dumnezeu, căci tu pururea salţi în bucurie cu Sfinţii şi cu puterile cele fără de materie înaintea Lui. Roagă milostivirea lui Dumnezeu să nu ne osândească pentru fărădelegile noastre, ci să facă cu noi după mare mila Lui.

Greco – catolic:

Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul.

Romano – catolic:

Sf. Isidor Plugarul

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top