Spiritualitate

Când este Lăsatul Secului și ce se sărbătorește

Lăsatul Secului se face înaintea de intrarea în păresimi. Există Lăsatul secului de carne și de brânză. Credincioșii renunță la aceste alimente pe toată perioada postului. Lăsatul Secului  marchează ultima zi când se mai poate mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele patru mari posturi rânduite de Biserica Ortodoxă.

Când este Lăsatul Secului și ce se sărbătorește

Duminică, 7 martie 2021, este lăsatul secului de carne înainte de Postul Paștelui. Acesta este singurul post de peste an care are două zile de Lăsatul Secului. Lăsatul Secului este ziua care marchează sfârșitul perioadei în care mai putem mânca de dulce. Această zi are loc înainte de a începe unul dintre cele patru posturi rânduite de Biserica Ortodoxă pe parcursul unui an.

Lăsatul secului de carne în creștinism e una din cele două lăsaturi are secului, și anume ziua sau zilele de frupt tocmai înainte de intrarea în păresimi. Potrivit tipicelor bisericești, se renunță la carne în duminica izgonirii lui Adam, duminică precedată de o săptămână, săptămâna cărnii, în care se mănâncă produse de carne în fiecare zi. În această săptămână nu se face liturghie miercurea și vinerea.

Lăsatul secului de brânză în creștinism e una din cele două lăsaturi are secului, și anume ziua sau zilele de frupt tocmai înainte de intrarea în păresimi. Lăsatul secului de brânză se sărbătorește în Duminica izgonirii lui Adam din Rai, dar e precedat de o săptămână, săptămâna tirofagiei, în care se mănâncă lactate, ouă și pește în toate zilele, și în care, potrivit majorității tipicelor, nu are loc euharistia. După duminica înfricoșatei judecăți, potrivit tipicului bisericesc, nu se mai mănâncă produse lactate până la Paști, ci se începe postul.

Deși cuvântul „sec” din sintagma „lăsatul secului” este înțeles ca fiind sinonim cu ideea de uscat sau lipsit de grăsime, liturgistul Badea Cireșanu afirmă că acesta provine, mai degrabă, din deformarea expresiei „lăsatul seculului”, în care „seculul” este chiar secolul, adică veacul, timpul secular, lumesc.

Cu alte cuvinte, pe lângă postul alimentar, cu bucate uscate, suntem chemați să lăsăm viața seculară și preocupările noastre lumești.

În 2021, Paștele ortodox pică pe 2 mai, în timp ce Paștele catolic pică pe 4 aprilie. Postul Paștelui este în perioada 15 martie – 1 mai. Este considerat și Postul Mare fiind cel mai lung post din an – 40 de zile.

Share
Scris de
Emanuela Ursu