Spiritualitate

Când începe postul Crăciunului. Câte zile trebuie să postești înainte de Nașterea Domnului

Crăciunul este una dintre cele mai importante sărbători. Cu toții așteaptă acest eveniment important, respectiv Nașterea Domnului, care aduce cu sine bucurie, liniște sufletească și pace în familie. Credincioșii tratează cu sfințenie această sărbătoare și țin cont de anumite tradiții, obiceiuri, superstiții din bătrâni, precum și de postul specific. Află când începe postul Crăciunului 2020, dar și ce este bine să faci în timpul acestei perioade de curățire sufletească și trupească.

Cât durează postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe la data de 14 noiembrie și durează 40 de zile, până la 24 decembrie. În această perioadă, credincioșii care decid să se apropie mai mult de Dumnezeu, să-și curețe sufletele și trupurile, își vor aminti de de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Postul este un test prin care vedem câtă voință avem, un test al răbdării și al iubirii față de Dumnezeu. În timpul postului nu decât că ne simțim trupul mai ușor, ci și sufletul și mintea. Postul nu reprezintă decât abținerea de la anumite alimente, ci și de la gândurile rele și implicarea în mai multe fapte bune.

În postul Crăciunului, credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post. Astfel, ei nu trebuie să consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. Dacă într-una dintre aceste zile este prăznuit un sfânt important, marcat în calendar cu cruce neagră, creștinii au voie să consume vin și ulei.

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, deoarece se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase marcate în calendar cu cruce roșie. În zilele de sâmbătă și duminică, inclusiv până pe 20 decembrie, se dă dezlegare la untdelemn, pește și vin. În ziua de Ajun se mănâncă doar seara și este voie doar: grâu fiert îndulcit cu miere, turte din făină, covrig și poame.

Vom prezenta una dintre cele mai importante rugăciuni care se rostește în timpul postului, care aduce liniște sufletească și înțelegere în familie.

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţă asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre. Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”

Share
Scris de
Andreea Oprea