Când se pune busuioc sub pernă și de ce există acest obicei. Ziua de Bobotează vine la pachet cu foarte multe tradiții și obiceiuri, însă unele sunt mai cunoscute și mai respectate decât altele. Obiceiul busuiocului sub pernă este foarte vechi și se adresează fetelor nemăritate.
Busuiocul sub pernă se pune în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, adică în Ajunul Bobotezei. Este o zi încărcată de emoții pentru fetele necăsătorite și un prilej de prevestire a destinului în dragoste. Conform tradiției, fetele care vor să își viseze ursitul trebuie să ceară preotului un fir de busuioc sfințit pe care să îl pună sub pernă.
Se spune că busuiocul este un element vegetal care are puteri speciale și este folosit în descântece de dragoste și de măritiș. În acest fel, fata care postește, se roagă înainte de somn și pune firul de busuioc sub pernă în Ajunul Bobotezei are șanse mari să-și viseze alesul în această noapte.
Mai este un obicei tot pentru tinerele necăsătorite care trebuie să mănânce o turtă sărată de făină chiar înainte de somn. Dacă visezi un bărbat care îți aduce apă ca să-ți potolească setea, acela va fi alesul tău.
Tot fetele singure își pun pe inelar un fir de lână roșu, sau o verighetă împrumutată sub pernă pentru a-și visa ursitul.
În unele zone ale țării se respectă ritualul lumânărilor de de Bobotează. Într-o farfurie cu apă se lasă să plutească două lumânări, una reprezentând fata şi cealaltă băiatul pe care fata îl place. Se spune că dacă lumânările sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata îşi va uni destinul cu cel al bărbatului iubit.
Boboteaza sau Epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
Creștinii occidentali comemorează vizita magilor la nașterea Pruncului Iisus și astfel manifestarea fizică a lui Iisus către Neamuri. Ortodocșii comemorează botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului).
Acest articol a fost actualizat la: 2021-01-05T08:16:15+02:00 8:16
Acest site foloseste cookies.
Read More