Se apropie Sâmbătă morților (6 martie 2021), zi în care credincioșii dau pregătesc bucate și le dau de pomană celor nevoiași. În această zi se merge la biserică unde preoții fac slujba Parastasului și Sfânta Liturghie. În timpul slujbei se sfințesc coșurile cu pomene aduse de enoriași și se citesc pomelnicele celor morți. Ce nu ai voie să dai de pomană în Sâmbăta morților.
Potrivit tradiției, în Sâmbăta Morților nu ai voie să dai de pomană alimente care nu sunt proaspete. De asemenea, pentru că în unele zone ale țării se obișnuiește să se dea de pomană vase, căni sau pahare, trebuie să știți că acestea trebuie neapărat să fie noi.
Pentru Sâmbăta Morților, gospodinele pregătesc pachete cu fructe, colivă, turte sau colaci, lângă care unele pun și sarmale sau piftie. Acestea se duc la biserică împreună cu un pomelnic pentru morți, unde preotul le sfințește și citește pomelnicul.
Când dai de pomană pentru sufletul morților, totul trebuie să fie proaspăt și nou și să pregătești bucatele în funcție de cum este marcată ziua în Calendarul Ortodox. Dacă este zi de post trebuie să pregătești mâncăruri de post, iar dacă nu, poți să pui orice în pachet.
După Moșii de iarnă, care anul acesta pică pe 6 martie, urmează Moșii de vară – o altă Sâmbătă a Morților, de care se leagă numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Atunci gospodinele pregătesc spre a da de pomană, orez sau griș cu lapte.
Înainte de Moșii de vară, se curăță mormintele rudelor, pentru că se consideră că cei adormiți vor fi împăcați și vor avea liniște. În trecut se considera că femeile nu au voie să toarcă în Sâmbăta Morților, pentru că în caz contrar li se vor întoarce colacii dați de pomană. De asemenea, în această zi nu se aruncă resturile de mâncare, pentru că se crede că ajung în gura morților.