Izvorul Tămăduirii pică anul acesta pe 21 aprilie. Este o sărbătoare majoră, marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox.
În vinerea din Săptămâna Luminată (săptămâna de după Paște) toți creștinii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Izvorul Tămăduirii, zi în care în toate bisericile se face Agheasmă Mică.
Această sfințire a apei înseamnă aducerea acesteia la starea intiala de apa vie, nealterabilă, la formă în care Dumnezeu a creat-o la început. Această apa trebuie băuta de toți creștinii, însă în special de cei bolnavi, căci se consideră că ei se umplu de puterea Duhului Sfânt.
Spre deosebire de Agheasma Mare, aceasta se poate bea pe tot parcursul anului, ori de câte ori este necesar. Totodată această zi este închinată și Maicii Domnului.
În timpul slujbei de Izvorul Tămăduirii, preotul sfințește apa și îi stropește pe credincioși în timp ce cântă „Mântuiește Doamne poporul tău”. Este ziua în care fiecare om trebuie să bea cel puțin o gură de agheasmă mică, pentru a se vindecă și se reînnoi. Agheasma nu se bea decât pe stomacul gol! În caz contrar se consideră că ai făcut un mare păcat chiar și dacă ai atins un mic strop de buze.
În această zi de mare sărbătoare pentru toți ortodocșii nu se lucrează nici la câmp, nici în gospodărie. Nu se gătește, nu se face curăț și sub nicio formă nu se spăla și nu se călca rufele. Tradițiile din străbuni spun că cei care muncesc astăzi vor fi blestemați și vor fi loviți de o boală din care nu vor mai putea să își revină.
În vremurile trecute, persoanele care se îmbrăcau cu haine din fir țesut astăzi aveau ghinion tot anul, iar dacă morților li se dădeau astfel de straie ei nu puteau fi primiți în Împărăția Lui Dumnezeu și rămâneau blocați între lumi. Casele în care se face curat de Izvorul Tămăduirii vor fi lovite de necazuri, iar familiile nu vor avea liniște tot anul.
Chiar dacă în ziua aceasta apele sunt foarte zbuciumate și se găsesc cu mare ușurință, săpătorii de fântâni nu trebuie să lucreze. Cu toate acestea, mulți dintre cei care au această meserie merg la lucru, tocmai pentru muncă le este ușurată de învolburarea apelor. Acesta este considerat un mare păcat ce va fi pedepsit că atare pe lumea celalta sau chiar în veacul acesta.
O altă practică străveche care este complet interzisă în aceasta zi este vrăjitoria. Se spune înainte femeile umblau cu tot felul de vrăji în ziua de Izvorul Tămăduirii, tocmai pentru că apele avea puteri miraculoase și le ajutau pe acestea să își împlinească dorințele. Cine lasă un vas cu apă în biserică de joi până vineri și apoi se spăla cu ea scăpa de ghinioane și necazuri. Totuși, acest obicei este considerat un mare păcat, iar în majoritatea zonelor țării el a fost dat de mult uitării.
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare extrem de importantă pentru poporul nostru, așa că ziua aceasta trebuie respectată. Ea trebuie să treacă în rugăciune și liniște, fără certuri, supărări sau deznădejde din partea credincioșilor. Nici munca nu își are rostul în ziua de astăzi, așa că va puteți odihni fără probleme.
Citește și: IZVORUL TAMADUIRII: Traditii, obiceiuri, superstitii
Citește și: Vinerea Luminată – Ce NU este bine să faci în această zi de sărbătoare
Sursa foto: doxologia.ro
Acest articol a fost actualizat la: 21 aprilie 2023 17:54