Creștin-ortodocșii sărbătoresc la 40 de zile de la Paște Înălțarea Domnului. Preoții organizează slujbe în toate lăcașurile de cult. În această zi, credincioșii vin la biserică cu ouă roșii și cu colivă, pe care le împart.
Sărbătoarea cade întotdeauna la 40 de zile după Înviere, de aceea se serbează mereu în joia săptamănii a şasea după Paşti. În această zi, se spune că Mântuitorul se ridică la cer și se mută de-a drepta Tatălui Său.
Prin înălţarea lui Iisus Hristos la cer, se încheie activitatea Sa de răscumpărare a neamului omenesc din robia morţii şi a păcatului.
Citește și: Sărbătoare mare pe 25 ianuarie. Rugăciunea puternică care trebuie spusă. Nu face asta
Se spune că, după Învierea sa din morţi, Mântuitorul s-a arătat Sfinţilor Săi ucenici şi Apostoli, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare. A vorbit cu ei și i-a îndemnat să răspândească în toată lumea învățătura creștină.
Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni! Trebuie rostită mâine
De Înălțarea Domnului, cei superstițioși nu dau nimic din curte, în special sare și foc. Pentru că se crede că vor avea parte de ceartă și de pagubă altfel. De asemenea, în această zi nu se seamănă nimic, deoarece nu vor da culturile rod. Muncile câmpului sunt interzise, la fel ca și cele făcute în casă și pe lângă casă.
Nu se coase în această zi, nu se spală haine, nu se mătură și nici nu se țese.
Înălțarea Domnului mai marchează și ultima zi din an în care se mai vopsesc ouă și se mai coace pască până anul viitor, de Paște.
Tot în această zi se schimbă și salutul dintre credincioși. Dacă timp de 40 de zile se salutau cu „Hristos a înviat” și „Adevărat a înviat”, de Înălțare se spune „Hristos s-a înălțat” și „Adevărat s-a înălțat”.
O altă credinţă populară spune că cel ce moare de Înălţare ajunge direct în Rai.
În unele părţi de ţară, în ajunul Înălţării, seara, se pun frunze de pelin la ferestre şi la uşi, dar și în paturi, pentru a fi feriți de rele.
Acest site foloseste cookies.
Read More