Spiritualitate

Ce să nu faci de Rusalii 2017

Rusalii 2017. Duminica Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh (Cinzecimea) este o sărbătoare marcată cu cruce roșie, care pică la 50 de zile de la Sfintele Paști.

În această sfântă zi se prăznuiește coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor, moment extrem de important pentru întregul creștinism. Această zi este considerată a fi piatră de temelie a bisericii creștine. În toată țara se respectă nenumărate tradiții și obiceiuri în ziua de Rusalii. Cele mai multe au rădăcini adânci în zonele rurale și nu au fost uitate nici astăzi.

De Rusalii creștinii merg la biserică și participă la Sfântă Liturghie, slujbă în cadrul căreia li se împart frunze de tei sau de nuc sfințite. Acestea se agață la uși sau în oricare parte a gospodăriei și au menirea de a proteja familia de duhurile rele, de pagubă și de necazuri. În anumite zone se sfințesc în biserică ramuri de soc sau de mure, care vor folosi la prepararea ceaiurilor pe tot timpul verii.

Există obiceiuri ca țăranii să meargă împreună cu preoții din sate să stropească pământul cu apa sfințită, pentru că roadele să fie bogate. Tot la câmp se pocnesc crengi mari de tei pentru a alunga ielele. Acestea erau considerate ființe fermecate ale căror blesteme erau foarte periculoase.

Cine cădea sub vraja lor  se îmbolnăvea sau înnebunea și putea fi salvat doar de jocul călușarilor. De aceea, în unele regiuni, oamenii bolnavi sunt scoși din case și așezați cu fața la răsărit, așteptând să treacă pe la porțile lor călușarii.

Ce să nu faci în Duminica Rusaliilor

Tot în ziua de Rusalii începe culesul plantelor de leac, care până acum nu au putut fi folosite, conform tradiției. Acestea se strâng până la ziua de Sânziene.

În această zi sfântă nu se muncește nici în gospodărie, nici la câmp. Nu se spală, nu se calcă și nu se coase. Astăzi nu se fac băi în lacuri și râuri pentru că există pericol de înec și nu este bine să pornești în călătorii lungi.

Citește și: Vremea de Rusalii 2017 – Prognoza meteo pentru munte, mare, toate regiunile

Acest articol a fost actualizat la: 2017-05-31T14:42:42+03:00 14:42

Acest site foloseste cookies.

Read More