Connect with us
Ce să nu faci de Sfânta Parascheva! Este interzis să faci asta de la ora 20:00

Spiritualitate

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva! Este interzis să faci asta astăzi

Cuvioasa Parascheva este pomenită an de an pe 14 octombrie. În greacă, Parascheva înseamnă „vineri”. Este cunoscută și sub denumirea Paraschiva și este una din cele mai importante sfinte pomenite de Biserica Ortodoxă Română.

Parascheva este ocrotitoarea Moldovei, iar moaștele Sfintei se află la Iași. În anul 1641, osemintele sale au fost duse în capitala Moldovei noastre de către domnul Vasile Lupu și au fost așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi.

Cuvioasei Parascheva i se atribuie o serie de minuni și vindecări miraculoase. Cei care se roagă la ea și îi sărută moaștele au parte de bucurii și stau departe de necazuri, conform tradiției.

Se spune că în această zi de sărbătoare trebuie să fim foarte atenți la ce facem și spunem pentru a fi sub protecția lui Dumnezeu.

Cum te pregătești de Sfânta Parascheva

Cu o zi înainte de Sfânta Parascheva, creștinii trebuie să se pregătească temeinic pentru a o întâmpina așa cum se cuvine. Gospodinele pregătesc lipii și alte preparate făinoase, covrigi și sarmale de post pe care le dau de pomană a doua zi celor nevoiași.

De asemenea, cu o zi înainte de sărbătoare, se spune rugăciunea către Sfânta Parascheva, seara, înainte de culcare. Ziua premergatoare sărbătorii este importantă, iar ortodocșii trebuie să mediteze asupra faptelor bune și rele din viața lor.

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva

1. Nu ai voie să lucrezi în această zi sfântă. Cei care muncesc în această zi au parte de necazuri la serviciu, dar și în familie. Sfânta Parascheva ocrotește familia, iar de ziua ei trebuie să fim mai smeriți, mai potoliți în acțiuni, să medităm și să ne rugăm pentru mântuirea noastră în fața Domnului.

2. Nu ai voie să te zgârcești de la bani și alimente. Dacă cineva îți cere ajutorul, nu te feri să îi întinzi mâna ta. Oamenii zgârciti vor avea parte numai de pagube și riscă să sărăcească.

3. De Sfânta Parascheva, Sfânta Vineri de Toamnă, e bine să împarți covrigi, lipii, must nou și vin roșu celor amărâți. Cei care dau pomană vor avea sărbători îmbelșugate în tot restul anului.

4. Nu e bine să faci foc în casă în această zi, oricât ar fi de frig. Se spune că adevărata credință ține căldură în sufletele oamenilor. Cei care fac foc în sobă pot avea boli la ochi și dureri de cap cumplite.

5. Dacă ești necăsătorită, nu ai voie să croșetezi sau să coși. Se spune că femeile care fac astfel de treburi nu se vor mărita curând.

6. Nu ai voie să mănânci nimic până la ora 12, când se termină în cele mai multe biserici ortodoxe slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața, mai ales produse care nu sunt de post, vor avea probleme cu stomacul.

Mii de pelerini se strâng la Iași, an de an, pentru cinstirea Cuvioasei Parascheva.

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top